Ha belefeledkezik a belső konfiktusokba, végleg az eljelentéktelenedés szélére sodródhat a Momentum

Ha belefeledkezik a belső konfiktusokba, végleg az eljelentéktelenedés szélére sodródhat a Momentum

Donáth Anna, a Momentum elnöke, európai parlamenti (EP-) listavezetője sajtótájékoztatót tart a párt eredményváró rendezvényén az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választások napján Budapesten, a La Vida DUNA Rendezvényházban 2024. június 9-én. (MTI/Vasvári Tamás)

Belső konfliktusok és elvándorlás nehezíthetik a Momentum kilábalását a választási vereség okozta krízisből. Ha „belesüllyednek a belső harcokba”, akkor politikai elemzők szerint eljelentéktelendés fenyegeti őket. A választási eredményt és az elnökség lemondását követően Kele János, a párt volt elnökségi tagja máris kritikákat fogalmazott meg a belső működéssel kapcsolatban, Fekete-Győr András pedig ismét bejelentkezett az elnöki posztért. 

Aránylag derűsen, az önkormányzati választáson elért néhány sikerrel kezdődött, de feszültségben és kiábrándultságban végződött a Momentum számára a választás estéje. A közvélemény-kutatások eleve nem árulkodtak biztató trendekről: az utolsó, pár nappal a választás előtt készült Medián-felmérés 3 százalékra mérte a pártot, míg a két héttel a választás előtt publikált kutatás még 5 százalékos támogatottságot mutatott.

A Momentum vezető politikusai mégis bizakodóak voltak: még a háttérben is úgy nyilatkoztak a Magyar Hangnak, hogy a legrosszabb esetben is legalább egy európai parlamenti mandátumot biztosra vesznek. Az pedig még a legpesszimistább forgatókönyvekben sem merült fel, hogy a Fővárosi Közgyűlésbe sem jutnak be. Hajnal Miklós, a Momentum országgyűlési képviselője és elnökségi tagja az eredmények kiderülése előtt azt mondta a Magyar Hangnak, hogy biztosabbnak látja a közgyűlésbe való bekerülést, mint azt, hogy elérik a parlamenti küszöböt az európai parlamenti választáson, ám végül egyik sem sikerült. Bár az önkormányzati választáson elért eredményeket zajosan ünnepelték a Momentum politikusai és a párt megjelent tagjai az eredményvárón, a választók kevésbé érzékelik ezeket a sikereket – még akkor is, ha ritka eredmény például a zuglói választás, ahol a Momentum polgármesterjelöltjének, Rózsa Andrásnak mind a Fideszt, mind a baloldali pártokat sikerült legyőznie. 

• Mennyit jelentenek a választóknak az önkormányzati választáson elért eredmények?
• Mi vár az 5 százalékot el nem ért pártokra?
• Jót tehet-e egy sorcsere a Momentumban?
• Miben látja az elemző a kis pártok jövőjének egyetlen lehetőségét?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!