Nagy Ervin: Most kiderül, hogy kinek van gerince

Nagy Ervin: Most kiderül, hogy kinek van gerince

Nagy Ervin (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

 

Hiába figyelmeztet az apukám folyton, hogy „csendesebben, kisfiam”, ezt a tanácsot még tőle sem fogadom el. Nem akarok egy olyan országban élni, ahol ilyesmit kell mondanom a gyerekemnek. Ez a mentalitás pusztítja el a szólásszabadságot – fogalmazott a Magyar Hangnak Nagy Ervin. A színész szerint sokakat az egzisztenciális félelem kényszerít hallgatásra, de mivel az ő helyzete kedvezőbb, könnyebben vállalhatja a véleményét. 

Békében szeretnék élni, egy igazságos országban, ahol nem az álszent agresszió uralkodik – válaszolta Nagy Ervin a kérdésre, hogy immár háromgyermekes apaként jobban a szívén viseli-e a társadalmi ügyeket. – Ez a vágy mindig is megvolt bennem, függetlenül az apaságtól. Persze amikor az ember azt hallja a gyerekétől, hogy fázik az iskolában, mert nem fűtenek rendesen, akkor kinyílik a bicska a zsebében. Hosszú távon nem sok szülő fogja lenyelni, hogy a Parlamentben melegebb van, mint az iskolában. Ha nincs fűtés, akkor a társadalom gyorsan eljut oda, hogy „vegyük el Mészáros Lőrinctől, és fordítsuk az oktatásra” – mondta.

A színész elmondta, nagyapja politikai okokból több éven át ült börtönben, amit a családi legendáriumban mindig úgy értelmeztek, hogy vigyázni kell, és nem szembeszállni a hatalommal. – Felnőtt fejjel azonban rájöttem, hogy ez számomra éppen az ellenkezőjét üzeni: nem engedve az elveinkből, küzdeni kell az igazságtalanság ellen – fogalmazott. Sokat segítene a helyzeten Nagy Ervin szerint, ha a Fidesz holdudvarához tartozó értelmiségiek is vállalnák a véleményüket, akkor többen elgondolkodnának a dolgon. – Az eddig a hatalomhoz húzó művészeknek sem érdemes sokáig hallgatniuk, égbekiáltó pofátlanságok láttán. Egyszer úgyis el kell számolni, ha másként nem, a saját lelkiismeretükkel. Tüntetéshullám, egyetemek einstandolása, kultúrkampf, szétvert oktatás és egészségügy, háború, áldozatok ezrei a szomszédunkban. Történelmi időket élünk, a megmérettetésünk így sokkal látványosabb. Most azért kiderül, hogy kinek van gerince – mondta.

• Miért nem szerepelhet 2018 óta magyar filmben?
• Külföldön forgat, de vajon el is hagyná az országot a hazai közállapotok miatt?
• Miért nem kéne a hatalomnak pocskondiáznia a diákokat?
• Milyen érzés volt Zámbó Jimmy bőrébe bújni?

A teljes cikket a Magyar Hang december 2-án megjelent, 2022/49. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!