Nagy vitákat szülhet az uniós „Facebook-törvény”

Nagy vitákat szülhet az uniós „Facebook-törvény”

A Facebook megrendszabályozását követelő aktivista Brüsszelben, december 15-én (Fotó: Reuters/Francois Walschaerts)

Néhány év is eltelhet, mire megszületik a közös európai uniós szabályozás, amely nagyobb átláthatóságra és tisztességes piaci magatartásra kötelezné a milliók által használt közösségimédia-platformokat. Az Európai Bizottság nemrég tette le az asztalra a Digital Services Act (digitális szolgáltatások törvénye) és a Digital Markets Act (digitális piacok törvénye) tervezetét, de még hosszú egyeztetés vár az Európai Parlamentre, az Európai Tanácsra és az Európai Bizottságra (EB), mire háromoldalú, úgynevezett trialógus tárgyalások során megállapodnak a végleges jogszabályról.

A tervezet szerint a jövőben a közösségimédia-szolgáltatóknak többek között jobban tiszteletben kellene tartania a véleményszabadságot: indokolniuk kellene, ha tartalmakat moderálnak vagy akár felhasználói fiókokat törölnek, és jogorvoslati lehetőségnek is a felhasználók rendelkezésére kellene állnia.

  • Milyen jogosultságai lennének az Európai Bizottságnak?
  • Mit gondol a tervekről a Fidesz?
  • És mit a Momentum európai parlamenti képviselője?

A válaszokat és a teljes cikket a Magyar Hang február 12-én megjelent 2021/7. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!