„Nagydarab férfiakat láttam zokogni” – Börtönben töltött napjairól mesélt a ligetvédő Komáromy Gergely

„Nagydarab férfiakat láttam zokogni” – Börtönben töltött napjairól mesélt a ligetvédő Komáromy Gergely

Komáromy Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Fotó: Végh László

Másfél hónapot töltött letartóztatásban a kormánykritikus dalairól is ismert ligetvédő énekes-rapper G Ras, polgári nevén Komáromy Gergely. A pacifista, vegán zenész jogi kálváriája már öt éve tart, és még nem ért véget - miközben ő csak a Városliget platánjait szerette volna megvédeni a kivágástól. G Rast a rácsok mögött töltött napokról, a bírói szigor okairól kérdeztük – és az is kiderült, hogy a hatalom emberei sem lehetnek nyugodtak.

– Másfél hónapot töltött letartóztatásban. Milyen újra szabadnak lenni?
– Május 27-én engedtek ki, mára azért sikerült visszarázódnom (Az interjút június 13-án vettük fel – K. T.). Az első, újra szabadon töltött napok azonban furcsák voltak, az ember agya másként működik a rácsok mögött. Olyan világgal találkoztam, ahol kvázi háziállatként tartják az embert, a szabadságtól és önrendelkezéstől, de egyben minden felelősség, egyéni döntés súlyától is megfosztva. Az én letartóztatásom egyébként rövidnek számított. Mások simán fél–egy évig, vagy még tovább sínylődnek a legkeményebb, fegyház fokozatú elzárásban, mielőtt egyáltalán tárgyalnának bűnösségükről Persze így is megszenvedtem a dolgot. Hiányzott a várandós feleségem, Telma és a gyerekek. A kisebb fiam csak két és féléves, és a születése óta minden napot együtt töltöttünk a bebörtönzésemig.

– Mindez egy meghajlított kerítéselem miatt.
– Az ellenem és kilenc ligetvédő társam ellen indított per már öt éve tart. Próbáltuk megakadályozni, sajnos sikertelenül, hogy a Városliget Zrt. által megbízott munkások láncfűrésszel vágjanak ki százéves platánokat. Eközben meghajlítottunk néhány kerítéselemet, hogy a fákhoz juthassunk. Ebből lett a „csoportosan elkövetett garázdaság”, mármint az ügyészség és a bíróság szemében. Azóta hét tárgyaláson vagyunk túl, és három országos körözést adott ki ellenem a bíróság, miközben a per még nem ért véget.

• Miért kellett 46 napot a legkeményebb körülmények és ellenőrzés mellett börtönben töltenie Komáromy Gergelynek?
• Milyen macska-egér játékot folytatott a zenész és az ügyében eljáró bíró, a játszma pedig Komáromy szerint miféle csapdával ért véget?
• Hogyan lehet túlélni rutintalan civilként a rács mögött töltött napokat és heteket?
• Mi volt a legrosszabb élmény a zárkában, és mi az, amire G Ras még rabként is büszke lehetett?
• Mit gondol a pacifista rapper börtönbüntetéséről a Társaság a Szabadságjogokért szakértője?

A teljes cikket a Magyar Hang június 24-én megjelent, 2022/26. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!