Schmidt Jenő: négyszáz Fülöp-szigeteki, és kétszáz más nemzetbeli vendégmunkásunk van

Schmidt Jenő: négyszáz Fülöp-szigeteki, és kétszáz más nemzetbeli vendégmunkásunk van

Schmidt Jenő (Fotó: Jelen/Simon Márk)

Be lehet zárni iskolákat és postákat is, de nem statáriális döntésekkel, hanem előkészítés és egyeztetések után – mondja Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke, Tab polgármestere. Pártja, a Fidesz korábban a posta- és iskolabezárások legnagyobb ellenzője volt. És a migrációé is, miközben Tab a saját bőrén is érzi: szükség van munkaerőre.  Ha rajta múlna, nem hozna be vendégmunkásokat Magyarországra, de „valakinek dolgoznia kell” – mondja Tab polgármestere, aki már most is azzal szembesül, hogy az általa vezetett városban és környékén kevesebb hadra fogható dolgozó van, mint ahány munkahely. 

Ezért is vetnek fel szerinte kérdéseket a tömeges akkumulátorgyár-építési tervek: ezeknek a létesítményeknek a munkaerő- és az energiaigénye is nagy. – Tizenkét vagy tizenhárom ilyen, nagy víz- és elektromosáram-igényű létesítményt sokallnék Magyarországon. Elsődlegesen nem ipari ország vagyunk, a mezőgazdaság, a turizmus és az egészségipar irányába kellene elmozdulnunk. Az akkumulátorgyárak is összeszerelő üzemek, nem fognak nagy hozzáadott értéket képviselni – mondta a Magyar Hangnak a polgármester. 

• Húsz éve még a Fidesz is tiltakozott a posta-és az iskolabezárások ellen. Megint ugyanabban a folyóba lépünk, csak most egy Fidesz-kormánnyal?
• Jó ötlet volt az oktatás államosítása?
• Miért lettek kárvallottjai az önkormányzatok annak, hogy a kormány sok feladatot elvett tőlük?
• Ki lehet szervezni az állam feladatait az egyházaknak? És oda kell-e nekik adni az önkormányzati ingatlanokat?
• Hogy fér össze a migrációellenesség azzal, hogy vendégmunkások nélkül nem boldogul az ország?
• Hány vendégmunkás dolgozik Tabon?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap április 21-én megjelent, 2023/16. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!