Nem akarnak új állomást Matolcsyné falujában

Nem akarnak új állomást Matolcsyné falujában

A balatonakarattyai vasútállomás (Forrás: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

A balatonakarattyai állomásépület szemnek takaros házikóforma, vécével, az előtérben tipikus, 80-as évekből származó kukákkal; az épület hátulja szinte észrevétlenül simul a magasabb partfalba. Nem látszik, hogy hullana róla a vakolat. Bár a váróterem bejárata elé sárga szalagot húztak, sok falucska-kisváros örülne ilyen épületnek.

Ezt a mindössze 32 éves épületet ítélték bontásra, hogy helyette újat építsenek a 2014 óta önálló településen. A Balatonakarattya Fürdőtelep Egyesület, más helyi szervezetekkel együtt tiltakozását kifejezve fordult Matolcsy Gyöngyi (Fidesz–KDNP) – Matolcsy György jegybankelnök volt felesége – polgármesterhez. Azt kérték, hogy a jelenlegit újítsák fel, és ne cseréljék le egy, a balatoni stílusra nem jellemző, „modern és jellegtelen” épületre.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) által ígért új épület látványos: sok üveget tartalmaz, kaput formál, akadálymentes és lift is kerül bele – derül ki a tervekből.

• Miért akarják lebontani az épületet?
• Mit szól ehhez a Matolcsy Gyöngyi vezette önkormányzat?

A teljes cikket a Magyar Hang május 14-én megjelent 2021/20. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!