Nem roppanunk

Nem roppanunk

Vasútállomás Mátraalján. A széket várakozáshoz az egyik utas hozta magának (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Furcsa valami az ízlés. Megfoghatatlan, megmagyarázhatatlan, hiányzik belőle a logika, az észszerűség, még az is lehet, hogy egy része velünk születik, a többit meg innen-onnan szedjük össze valamikor valahogy, tanulás, tapasztalás, ez is bizonytalan. Ami az egyiknek tetszik, a másikban undort kelt, sokak szerint finom, aminek ugyancsak sokan már a gondolatától is öklendeznek, és miként lehet elfogyasztani, mondjuk, a szárnyasok zúzáját, a disznó szívét, a kakas heréjét, a halat, vagy miért jó, ha annyira csíp a leves, hogy könny és nyál összefolyik tőle. És hogy a bánatba lenne már szép az a kockaautó, egy faviskó, felhőkarcoló, na és a divat vagy az ellendivat, egyáltalán, miért vonzó a kövérség, a soványság, a hosszú haj, vagy a rövid, a szakáll vagy a simára beretvált arc, mit kell nézni egy absztrakt festményen, és mit keres a virágágyban a kerti törpe, és így tovább, és így tovább, folytatható a végtelenségig.

De nincs ezzel baj, sőt, sok-sok egyéb mellett ez teszi az embert emberré meg színes kavalkáddá az emberiség által teremtett világot. S akkor ennyit a Coelho-bölcsességekről, mert igazából azzal akartam coming outolni, hogy nekem az idehaza úgymond ősi, totálisan narancslémentes Fanta jobban ízlett. Szemöldök felszaladt, nyilván, ide hallom, hogy vááá, és akkor azt még be sem vallottam, ha már a régi szép időkben lófrálok, hogy nagy kedvencem volt az Africana, amit akkoriban mogyorós táblacsokiként majszoltam, miközben – mint az csupán néhány esztendeje véletlenül derült ki számomra – valójában földimogyorós, nugátszerű termék volt. Nugátszerű, hát van ennél tátongóbb gasztronómiai mélység? És mégis, mégis, mégis imádtam. Ezen a nyomvonalon maradva, de vissza a jelenbe: kóstolták már a Kofolát? Ha Szlovákiában járok, mindig teszek egy próbát, hogy bizonyára bennem van a hiba, egy egész ország, sőt kettő, mert a csehek is isszák, szóval két ország népe nem tévedhet! Mindhiába, már nem akar zsigerből visszajönni az első korty, ennyit sikerült elérnem az évek óta kitartó önkínzással.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 1-ig kapható 2024/30. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Lázár János, MÁV, Fanta