Nyáron bóvliba kerülhetünk

Nyáron bóvliba kerülhetünk

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter 2020. szeptemberében (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Mostanáig az ország a politikai stabilitás megtestesítője volt a hitelminősítések számára, ami most változni látszik: a tanárok folyamatos tiltakozása, a debreceni akkumulátorgyár körüli erőteljes viták azt jelenthetik számukra, hogy talán már repedezőben van a kormányzati stabilitás – erről is beszélt lapunknak Róna Péter. A közgazdászt annak kapcsán kerestük, hogy nemrég a Standard and Poor’s leminősítette az országot és hamarosan jön egy újabb jelentés.

A hitelminősítők nagyon óvatosan bánnak egy-egy ország államadósságának bóvliba minősítésével, mert annak komoly következményei lehetnek, ezért csak akkor nyúlnak ehhez az eszközhöz, ha valóban komoly problémákat találnak az ország gazdaságában – nyilatkozta lapunknak Róna Péter közgazdász. Az Oxfordi Egyetem oktatója arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek a cégek közvetlenül ugyan nem foglalkoznak politikai vitákkal, annak várható következményeit azonban figyelembe veszik egy-egy ország besorolásakor. S bár a Standard and Poor’s (S&P) mostani visszaminősítése figyelmeztetés volt, nem számít arra, hogy a Moody’s márciusi országértékelésénél visszaminősítené Magyarországot.

• Mi alapján döntenek a hitelminősítők?
• Milyen befolyása lehet az uniós elszigteltségünknek?
• Róna Péter szerint Orbán Viktor bízik-e az uniós források gyors érkezésében?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!