Kellemetlen meglepetés: leminősítette Magyarországot a Standard & Poor's

Kellemetlen meglepetés: leminősítette Magyarországot a Standard & Poor's

A Standard and Poor's (S&P) hitelminősítő intézet irodája New Yorkban (Fotó: eflon/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eddigi BBB-ről BBB mínuszra minősítette le a magyar adósságbesorolást a Standard & Poor's pénteken – írta a nemzetközi hitelminősítő honlapja alapján a Portfolió. Ezzel még mindig a befektetésre ajánlott kategóriában vagyunk, de már csak egy fokozattal annak határa felett.

Az S&P Global Ratings a péntek éjjel Londonban bejelentett módosítással egy időben a tavaly augusztus óta érvényben tartott negatívról stabilra javította a magyar szuverén besorolás kilátását.

A portál szerint az S&P indoklásában azt emelte ki, hogy a tartósan magas infláció, a forintárfolyam ingadozása és a külső nyomás miatt az MNB arra kényszerült, hogy szigorítsa monetáris politikáját konvencionális és nem konvencionális lépésekkel; a magas energiaárak, a bizonytalan gazdasági kilátások és emelkedő kamatkiadások a magas adósságállomány mellett nyomást helyeznek a költségvetésre; és továbbra is bizonytalan az uniós források sorsa.

Ugyanakkor a cég kiemelte, hogy várakozása szerint a magyar gazdaság a következő két évben elkerüli a jelentősebb visszaesést és átvészeli az orosz–ukrán háború közvetett hatásait. Az S&P úgy számol, hogy a magyar gazdaság 2023-ban 0,3 százalékkal növekedhet, és a magyar kormány a következő néhány évben fokozatosan csökkenti az államháztartási hiányt, épp ezért stabil a kilátása az új adósságosztályzatnak.

A cég az idei év második felére az infláció érdemi csökkenését várja, de számításai szerint az átlagos infláció 2023 egészére számolva még eléri a 18,5 százalékot. A hitelminősítő szerint az éves összevetésű inflációs ütem 2024 végére tér vissza a Magyar Nemzeti Bank 2-4 százalékos tűrési sávjába.

Utoljára 2012 novemberében volt arra példa, hogy a három nagy hitelminősítő valamelyike rontott a magyar államadósság besorolásán.

Egy héttel ezelőtt a Fitch Ratings vizsgálta a magyar államadósságot, ott megmaradt a befektetésre ajánlott besorolás, de negatívra változtak a kilátások, többek között az energetikai kitettség és az uniós pénzek miatti viták okán. A Fitchnél BBB a magyar adósbesorolás, a Moody'snál pedig Baa2, az S&P-é most már ezeknél eggyel alacsonyabban van péntektől. 

A Pénzügyminisztérium a leminősítés hírére kiadott közleményében azt emelte ki, hogy továbbra is pozitívumnak kell tekinteni, a mostani változékony időszakban is befektetésre ajánlott kategóriában tudnak maradni a magyar eszközök. A tárca indoklásában a szokásos kormányzati narratívát adja elő: „a döntést elsősorban a szankciós infláció, a kiszámíthatatlan nemzetközi gazdasági környezet és az uniós források Európai Bizottság általi, politikai okokból történő késleltetése indokolta”.