Omerta

Omerta

Magyar Péter a Partizán műsorában

De miért csak most? Egy pillanatra fellibben a függöny, s a nézők bekukkanthatnak a színfalak mögé. És jön a rácsodálkozás: nahát, ez ilyen? Ennyire egyszerű? Ennyire primitív? Vagy éppen ennyire romlott, ennyire mocskos? Mint amikor a nem annyira jó nevű étterem konyhájának bejáratánál kapunk asztalt, s a tálcával egyensúlyozó pincér időnként ügyes lábmozdulattal taszajtja a csapóajtót – talán jobb is volt, amíg nem tudtunk az odabentről. Szóval de miért csak most? – teszik föl rengetegen az ilyenkor leggyakoribb kérdést Magyar Péter, Varga Judit volt igazságügy-miniszter, volt EP-listavezető, volt képviselő volt férje politikai megvilágosodására reagálva, mert hát Magyar Péter hosszú-hosszú évekig a rendszer kegyeltje volt, a szisztéma a tenyerén hordozta, zsíros állásokkal jutalmazta, elhalmozta mindenféle földi jóval. Majd az ugyancsak gyakori folytatás: ha ugyanezzel ugyanígy fél évvel, egy évvel, akármennyivel korábban áll elő, na, akkor lett volna hiteles. Az lett volna a valódi kuruckodás. Egyébként nem, a koreográfia fél évvel, egy évvel, akármennyivel korábban is hasonlóképp állna össze.

Három esztendeig voltam az MTI digitális főszerkesztője – ami úgy tartozik ide, hogy azóta értem a rendszerekből kilépők pszichológiáját, a folyamatot, ahogyan aszalódnak, miközben érlelődik a gondolat az elhatározásig. Azóta tudom azt is, milyen könnyű volt korábban a fejükre olvasni a „de miért csak most”-ot. 

• Hogy jut el valaki a rendszerből való kilépésig?
• Magyar Péter felrázhatja-e a NER népét?
• Mi a legsúlyosabb bűne a Fidesz szemében?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap február 22-ig kapható 2024/7. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.