Orbán Viktor hangja a német politikában

Orbán Viktor hangja a német politikában

Sahra Wagenknecht baloldali politikus (b) és Alice Schwarzer, a német nőmozgalom egyik legismertebb képviselője beszédet mond a tûzszünetet, béketárgyalásokat és az ukrajnai fegyverszállítások leállítását követelő tüntetésen Berlinben 2023. február 25-én (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

Gyanúsan ismerős, a magyar kormányzati kommunikáció mondataira megszólalásig hasonló mondatokat fedezhet fel az ember az orosz–ukrán háború kapcsán a német politikában. Több német politikus is hasonló nézeteket vall, mint a magyar miniszterelnök – hogy ezzel sokra nem megy, az valószínűsíthető, lévén, hogy nem a német politika meghatározó részeiről, hanem annak szélsőjobboldaláról és szélsőbaloldaláról van szó.

Ami az előbbit illeti, az AfD (Alternatíva Németországért) 2015-ös jobboldali fordulata óta szimpatizál Orbán Viktor politikájával, különösen annak euroszkepticizmusával. A párt a háború kitörése óta szembemegy a német politikai élet nagy részét uraló megközelítéssel, miszerint Putyint terheli a kizárólagos felelősség a háború megindításáért, és Oroszországot meg kell állítani. Ehhez képest az AfD bár helyteleníti az orosz katonai támadást, véleményében nagyobb hangsúllyal szerepel, hogy tűzszünettel kellene véget vetni a vérontásnak, és a fegyverszállítások csak a háború elhúzódásához, eszkalációjához vezetnek. Ismerős, ugye? A háború értékeléséről szóló, Fidesz–KDNP által benyújtott határozati javaslat így fogalmaz: „A tagállamok egy része már el is kötelezte magát a további fegyverszállítások mellett. Ezek a lépések világháborúhoz vezethetnek”. A Fidesz–KDNP februári zárt frakcióüléséről kiszivárgott (vagy inkább szándékosan kiszivárogtatott) miniszterelnöki beszédnek volt egy olyan eleme, amely szerint a háborúnak nem lehet nyertese. Tino Chrupalla, az AfD társelnöke a német parlament alsóháza, a Bundestag március 2-ai ülésén így fogalmazott: „Itt most egyértelműen kimondom: ebből a háborúból Ukrajna és Oroszország egyaránt vesztesen jön ki! (Dorothee Bär, CDU–CSU bekiabálása: Őrültség!). Csak egy nyertes van, és ezt a nyertest USA-nak hívják. (Taps az AfD soraiban. Saskia Esken, SPD: Megőrült? / – Közbekiabálás a CDU–CSU és az SPD soraiból: Ó)”. Chrupallát nem zavarták a bekiabálások, és folytatta beszédét: „Először a kormány felszerelést szállít, most meg már nehézfegyvereket Ukrajnába, holott jobb lenne nem belekeverednünk, ez ugyanis nem a mi háborúnk”. Menczer Tamás magyar külügyi államtitkár a magyar parlament 2022. július 4-ei ülésén így fogalmazott: „A magyar kormány álláspontja kezdettől világos volt: mi a béke pártján, a béke mellett állunk, és azt mondtuk, hogy ez nem a mi háborúnk, ebből nekünk ki kell maradni.”

A német szélsőjobboldalhoz való hasonlóságnál talán még pikánsabb, hogy a magát antikommunistának tartó, a baloldalt folyamatosan ostorozó Fidesz véleményéhez közeli álláspontot képvisel a szélsőbaloldali Die Linke egyik karakteres politikusa, Sahra Wagenknecht is.

• Egy véleményen Orbán és a német szélsőjobb, valamint szélsőbal.
• Vajon most jobban állunk a nemzetközi folyamatok helyes elemzését tekintve, mint a ké világháború között?

A teljes cikket a
Magyar Hang március 10-én megjelent, 2023/10. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!