Patthelyzet a Várban?

Patthelyzet a Várban?

V. Naszályi Márta (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Jogvitákkal tarkított patthelyzet alakult ki az I. kerületi önkormányzatnál, miután az időközi választással elveszítette képviselő-testületi többségét V. Naszályi Márta (Párbeszéd), a kerület polgármestere. Fürjes Balázs (Fidesz), a Miniszterelnökség államtitkára már a Fidesz győzelmével végződő időközi választás után arról írt, hogy „megtörtént Budavár visszavétele”, és V. Naszályi Márta lemondását sürgette.

A kormánypártok két – az ellenzéki összefogás támogatásával a testületbe jutott, de később a Jobbikból kilépett és a Polgári Válasz pártba átlépett – képviselővel együtt számítják saját többségüket. A gyakorlatban, úgy tűnik, joggal: Varga Dániel és Zsitnyák János több lényeges kérdésben is többséget biztosítana a Fidesznek. V. Naszályi Márta polgármester a Magyar Hangnak azt mondta: ő is arra számít, hogy a Fidesszel szavaz a két képviselő, és bár ez nem fideszes többség, tudomásul veszi, hogy elveszítette stabil többségét – emiatt azonban nem kell lemondania.

• Milyen jogi kérdésen különbözött össze a Fidesz és az egyesült ellenzék?
• Mi a megoldás?
• Mikor lehetnek újra középpontban a kerület ügyei, például a rezsitámogatás?
• Ki akarja lemondani a polgármestert, és szerinte miért nem kell lemondania?
• Mit szól ehhez a kiugrott jobbikos képviselő?

A teljes cikket a Magyar Hang október 14-én megjelent, 2022/42. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!