A tábornok, aki elsöpörte az illiberalizmust

A tábornok, aki elsöpörte az illiberalizmust

Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottságának volt elnöke, független államfőjelölt beszédet mond a prágai kampányközpontjában a cseh elnökválasztás második fordulójának második napján, 2023. január 28-án (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

Magabiztosan nyerte a csehországi elnökválasztás második fordulóját a független jelölt, Petr Pavel, amivel bizonyosan új korszak veszi kezdetét a cseh politikai életben. A politikus ugyanis győzelmével nemcsak Andrej Babis volt miniszterelnök felett diadalmaskodott, hanem egyben véget vetett annak a kínos színdarabnak, amelynek a főszereplője Milos Zeman államfő volt.

Zeman leginkább annak a politikának volt a letéteményese, amelyet összefoglalóan az illiberális szóval lehet jellemezni. Csehország harmadik elnöke 2013 óta tartó hivatali ideje alatt számos alkotmánysértő döntést hozott, azonban az ellene indított eljárásokat rendre megúszta. Előszeretettel rágalmazta az ellenfeleit, idővel pedig oroszpártisága lett a védjegye.

• Hogyan próbálta mentegetni Zeman a robbantókat?
• Hogyan lett Andrej Babis, Orbán Viktor szövetségese a Nyugat elkötelezett támogatója?
• Ki is az a Petr Pavel?

A teljes cikket a Magyar Hang február 3-án megjelent, 2023/5. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!