Simán kikapott Orbán szövetségese a cseh elnökválasztáson

Simán kikapott Orbán szövetségese a cseh elnökválasztáson

Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottságának volt elnöke, független államfőjelölt és felesége, Eva Pavlová a prágai kampányközpontjában a cseh elnökválasztás második fordulójának második napján, 2023. január 28-án (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A voksok 99 százalékos feldolgozottságának Petr Pavel 58,07 százaléknál tart, ellenfele, Andrej Babiš 41,92 százaléknál a cseh elnökválasztás második fordulójában. Abszolút számokban kifejezve Pavel eddig 3,29 millió voksot kapott, ellenfele pedig 2,37 milliót. A részvételi arány 70,2 százalékon mozog, azaz magasabb mint az 1. fordulóban. Így Petr Pavel nyugalmazott tábornok a cseh elnökválasztás győztese.

„Az igazság, a méltóság, a tisztelet és az alázatosság győzött”

Ez a választás az értékekről szólt, az igazság, a méltóság, a tisztelet és az alázatosság győzött – jelentette ki Petr Pavel első sajtótájékoztatóján a prágai Karlínban az MTI beszámolója szerint. „Kész vagyok szolgálni ezeket az értékeket annak érdekében, hogy visszatérjenek a Hradzsinba és egész cseh társadalomba" – nyilatkozta Petr Pavel. Hozzátette: nem lesz könnyű, de nem lehetetlen. Szerinte ez a választási eredmény az első lépés ehhez a politikához. Hangsúlyozta: szeretné egyesíteni a jelenleg megosztott cseh társadalmat a problémák megoldása érdekében. Tevékenységemben nem azt fogom keresni, miért nem megy valami, hanem azt, hogyan lehet megoldani a problémákat – szögezte le a megválasztott új cseh államfő. Pavel arra a kérdésre, hogy riválisa, a vesztes Andrej Babiš már gratulált-e neki, azt válaszolta: nem tudja, mert nincs meg neki a volt kormányfő telefonszáma. 

Andrej Babis elismerte választási vereségét és gratulált Pavelnek. Felszólította híveit, hogy fogadják el az államfőválasztás eredményét, míg Pavelt arra kérte, hogy csillapítsa le a társadalomban uralkodó indulatokat. „Szeretném megkérni, legyen az összes állampolgár elnöke, és foglalkozzon a problémáikkal” – mondta. Szerinte az elnökválasztás azt is megmutatta, hogy az általa vezetett ANO mozgalom megerősödött. Felszólította a lakosságot, hogy a két év múlva esedékes parlamenti választásokon támogassák az ANO-t.

Petr Fiala cseh miniszterelnök sajtóértekezleten nyilvánosan gratulált Pavelnek a sikerhez. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Pavel sikere a polgári értékek győzelmét jelenti. Fiala másfelől bírálta Milos Zeman államfőt és Andrej Babist, akik szerinte megosztják a cseh társadalmat. Petr Pavel győzelmével Csehországban megerősödött a demokrácia, visszatért a remény, amely megmutatta, hogy a tisztesség és az igazmondás olyan értékek, amelyek győzni tudnak – jelentette ki a tábornok sajtóértekezlete után a Karlínban Zuzana Caputová, szlovák államfő, aki személyesen gratulált Pavelnek a sikerhez. Ezt pedig a Twitteren írta: „Önnel együtt győzött a remény, hogy a tisztesség és az őszinteség erő lehet. Várom az együttműködést, a találkozókat, és a cseh-szlovák kezdeményezéseket.”

Zeman meglepődött

Milos Zeman cseh államfőt meglepte a választás eredménye, elsősorban Petr Pavel nagyarányú győzelme. „Számoltam vele, hogy Pavel megnyerheti a választást, de azzal nem, hogy a különbség ilyen magas, 16 százalékos lesz” – jelentette ki Zeman a Frekvence 1 kereskedelmi rádiónak nyilatkozva. „Azt kívánom Pavelnek, hogy legyen jó elnöke Csehországnak” – tette hozzá az államfő, akinek második mandátuma március elején jár le.

Az Új Szó azt írta, Prágának abban a választókörzetében, ahol az Andrej Babiš vezette ANO pártközpontja, illetve az általa vezetett Agrofert holding székháza van, szintén Petr Pavel nyert, méghozzá fölényesen, 68 százalékkal. Pavel csupán egyetlen külképviseleten nem győzött, mégpedig Moszkvában. 

A két héttel ezelőtti első fordulóban minimális volt a különbség kettejük között: Pavel 35,38, Babis pedig 35,02 százalékot kapott, tehát Pavel volt akkor is az első. Ők ketten jutottak a második fordulóba. Mint korábban megírtuk, Csehországban az elnöki tisztség nem jár különösebb hatalommal. Babis számára azonban mégis nagyon fontos lett volna ez a poszt, hiszen az államfő szerepe fontos a közvélemény formálásában, az ország képviseletében, sőt a kormányfő, a jegybankelnök és az alkotmánybírók kinevezésében is. Csehország 2021-ben tért le az illiberalizmus útjáról, amikor Babis pártja elvesztette a választást (noha akkor az ANO 2011 kapta a legtöbb szavazatot, az ellenzéki pártok alakíthattak kormányt). 
– Mikor azt látom, milyen rosszul működik a kormány, mennyire nem segít az embereknek, mennyire nem akcióképes, úgy döntöttem, hogy indulok – így indokolta Babis az indulását tavaly októberben.