Pilz Olivér: Az alig-demokrácia, amiben élünk, sokakat félelemben tart

Pilz Olivér: Az alig-demokrácia, amiben élünk, sokakat félelemben tart

Pilz Olivér matematika-fizika szakos tanár beszédet mond az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által a pedagógusokért meghirdetett szolidaritási tüntetésen a Mûegyetem rakparton 2022. október 23-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Nem véletlenül van egy rendőr kezében az oktatás, a törvény célja, hogy a pedagógusok vezényelhetőek legyenek annak érdekében, hogy még néhány tanévig sikerüljön elfedni a tanárhiányt – mondta Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára a Magyar Hangnak adott interjújában.

Pilz az új jogszabály miatt maga is állást keres, hogy kiléphessen a közoktatásból, és „lényegében bármilyen” munkában gondolkodik, ami 55 évesen fizikailag elvégezhető. A szülők kapcsán úgy fogalmazott:  van egy réteg, amelyik megteheti, hogy kimenekíti a gyerekét a rendszerből, mások inkább csöndben vannak. – Vannak azok a társadalmi csoportok is, amelyek érdekérvényesítő képessége nagyon alacsony, ezért értük is másoknak kellene kiállniuk. De úgy tűnik, hogy a magyarban, mint nemzetben, a mások melletti kiállás képessége alacsony színvonalú – tette hozzá.

Arról is beszélt, minden politikai erőnek van felelőssége abban, hogy milyen nehéz helyzetbe került az oktatás, „de a mostani hatalomnak azonban a kétharmad és 13 év távlatából lett volna lehetősége érdemben változtatni – ennek elmulasztása viszont bűn!”.

• Milyen eredményei vannak az elmúlt évek tiltakozásainak?
• Milyen a Tanítanék viszonya az ellenzéki pártokkal?
• Az oktatás körüli feszültségek mennyire hatottak a diákok mindennapjaira?
• Milyen visszajelzéseket kapnak a tiltakozó pedagógusok a tanítványaiktól?

• Hogyan tovább a Tanítanék Mozgalomnak? 

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 21-én megjelent, 2023/29. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!