A király nesztelen

A király nesztelen

Rogán Antal érkezik a sopronbánfalvai kihelyezett kormányülésre 2024. február 4-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Szomorú vagyok. Lehangol a Magyar Péter-jelenség, mert tökéletes, ilyetén kiábrándító látlelet. Aki tudja, kitől indult, Balog Zoltánon át Novák Katalinig érő kegyelmi ügybe belebukó Varga Judit elvált férjét tömegek követik, százezrek lelkesednek érette, belelátván a legújabb politikai messiást, aki végre beomlasztja a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. Sztorikat várnak tőle (ez volna a bulvárvonal), meg nagy leleplezéseket, amelyek feketén-fehéren mutatják be a gazdaságában is illiberális – amúgy jellegében leginkább neoliberális –, unortodox szisztéma hétköznapi aljas működését. Szemeket felnyitó bizonyítékokat, globálisan ható megvilágosító értelmezést. Közel volt a tűzhöz, neki tudnia kell.

„Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája” – nyilatkozta Lánczi András 2015. december 21-én. Addig is tudtuk, azóta viszont papírunk van róla, hogy nekünk volt, van igazunk. Elios-ügy. A-tól cettig, oda-vissza kinyomozva. És micsoda primitív sztori! És mennyi hasonló napi szinten: ugyanaz rakja össze a pályázati kiírást, mint aki aztán elkészíti a pályázatot, a pályázati kritériumok pedig körbeírják az egyetlen lehetséges tendergyőztest. Eredmény? Hazug propagandába fullasztott valóság: az EU Csalás Elleni Hivatala Orbán Viktor családját támadja. Végeredmény? Visszamondott uniós támogatás, vagyis kétszeresen elbukott közpénz. A kettő, már Lánczi András coming outja és Tiborcz István fékevesztett gazdagodásának startvonala összeér – nincs itt semmi látnivaló, a Fidesz csupán megteremti minden magyarok leghőbb vágyát, a nemzeti tőkésosztályt. Hányszor, de hányszor hallottam már: itt adóznak, itt teremtenek munkahelyeket, itt adnak munkát, itt költik el a profitot. Apa, tesó, gyerekek, vő, barátok, haverok – banánköztársaság, csak nem kedvelem ezt a kifejezést.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap február 29-ig kapható 2024/8. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!