Sándor keblei, avagy: óvatosan a névadással

Sándor keblei, avagy: óvatosan a névadással

Petőfi Sándor szobra Kocsis András szobrászművész budapesti műtermében 1950-ben (Fotó: Fortepan/Zsivkov Anita – Koós Árpád/Kocsis András fényképei)

Olvasom a hírt: választást nyert Adolf Hitler. Nem az osztrák, 1933-ban, hanem namíbiai névrokona, Adolf Hitler Uunona, aki az önkormányzati választásokon győzedelmeskedett a minap az afrikai ország Ompundja tartományában, és – mint diadala után a média képviselőinek elmondta – esze ágában sincs világuralomra törni. Csak hát az édesapja ötvenöt évvel ezelőtt kissé meggondolatlanul választott nevet neki.

Egyébként nincs ő egyedül azzal, hogy egy hajdani véreskezű diktátor nevét kell viselnie. Indiában például a Sztálin keresztnév is meglehetős népszerűségnek örvend. Olyannyira, hogy 2006-ban még film is készült Stalin címmel, a telugu nyelvű filmipar egyik legnagyobb sztárjával, Chiranjeevivel a főszerepben. A mozi főszereplője Stalin, háborús hős és nyugalmazott katona, aki a film alcímével – A Man for the Society – összhangban a társadalom megjobbítását tekinti küldetésének, és azt, hogy ránevelje az embereket: segítsenek egymásnak. A végén győz az igazság, és a főhős „segíts három embertársadnak” koncepciója végül őt magát is megmenti a haláltól.

Minden irónia nélkül mondom: a film kifejezetten szórakoztató, és a legnagyobb videómegosztó csatornán angol felirattal is hozzáférhető. Úgyhogy aki nem bánja az alkotás indiai standardnak megfelelő hosszát, annak őszintén ajánlom: próbálja ki, milyen érzés három órán keresztül „Sztálinnak” szurkolni.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: tárca, névadás