Miért sikerült Hitlernek maga alá gyűrnie a demokratikus pártokat?

Miért sikerült Hitlernek maga alá gyűrnie a demokratikus pártokat?

Adolf Hitler 1934-ben (Forrás: Wikipedia)

Kilencven éve, 1933. január 30-án nevezte ki Hindenburg elnök Adolf Hitlert német kancellárrá. Vajon miért sikerült Hitlernek maga alá gyűrnie a demokratikus (és kevésbé demokratikus) pártokat, és néhány hónap alatt felszámolnia a weimari köztársaságot?

A politikai helyzet döntő fordulatot vett. Az új birodalmi kormány súlypontja azokra a pártokra és csoportokra helyeződött, amelyek idáig nyíltan a munkások és az alkalmazottak jogfosztásáért, a demokrácia szétzúzásáért, a parlament kikapcsolásáért léptek föl. Közel a veszély, hogy most hozzálátnak terveik megvalósításához – ezzel az üzenettel fordult a német szakszervezeti szövetség 1933. február elején a szervezett munkássághoz, néhány nappal azután, hogy a konzervatív-monarchista Paul von Hindenburg elnök Adolf Hitlert kinevezte birodalmi kancellárrá.

• Mi történt 1933 februárja után, hogy a nemzetiszocializmus ellenségei nemcsak nem fordultak szembe az új renddel, de megpróbáltak beilleszkedni, és végül maguk tették nyakukat a hurokba?
• Miért vált szinte általánossá a jelenség a pártok és a társadalmi szervezetek körében?

A teljes cikket a Magyar Hang február 3-án megjelent, 2023/5. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Adolf Hitler, náci