Simkó Edit tanár: Itt már hangosabban kell szólni

Simkó Edit tanár: Itt már hangosabban kell szólni

Simkó Edit (Fotó: Simkó Edit Facebook-oldala)

Pintér volt az utolsó csepp a pohárban, ráadásul mérgező csepp – indokolja lemondását Simkó Edit, budapesti magyar szakos tanár, aki a minősítési rendszer miatt úgy döntött, otthagyja a tanári pályát. A pedagógustüntetések egyik ikonikus alakjával beszélgettünk az értelmiségi lét lényegéről, a tüntetések eddigi eredményéről, a távozása utáni lehetőségekről.

– Ha ezt a rendszert tovább szolgálom, magamat árulom el – írta Facebook-oldalán, amikor az új pedagógusminősítési rendszer hírére bejelentette, lemond tanári állásáról. Ennyire kártékonynak látja Pintér Sándor legújabb javaslatát?
– Ez egy végtelenül aljas, ostoba javaslat. Csak arra alkalmas, hogy fenyegessen, büntessen, hűbérrendszert építsen ki. A nemtelen versengést, a besúgást támogatja az éhbérért dolgoztatott rabszolgák, a pedagógusok között. A megalázkodás alapelvárás. Nem félünk attól, hogy jól kimunkált koncepció alapján értékeljenek bennünket, de más országokban oktatáskutatók, pszichológusok évekig dolgoznak a megfelelő rendszeren. Ehhez képest itt egy teljesen szakmaiatlan javaslatot akarnak ránk erőltetni, amikor millió egyéb probléma miatt összeomlás-közeli állapotban van az oktatás.

– A javaslat mely részét tartja elfogadhatatlannak?
– Nem szívesen megyek bele a részletekbe, mert annyira silány az egész. Olyan, mint amikor egy diákomnak visszaadom a dolgozatát, hogy én ezt nem vagyok hajlandó értékelni, ez nem a te színvonalad, felejtsük el, írj egy újat. De ha már rákérdezett, egy példa: azt mondják, év elején a pedagógus kitűzhetné teljesítménycélként, hogy a diákjai kevesebbet hiányozzanak. Ha ez jól sikerül, jobb lesz a tanár értékelése, akár több pénzt kaphat. Menjek reggelente a gyerekekért? Vagy hogyan oldjam meg? Megmondom, mi lesz: a tanár kénytelen lesz csalni, nem írja be a hiányzást, hogy ezzel ne húzza le az értékelését és a fizetését. Komolyan, azt várja tőlem a miniszter, hogy csaljak, hazudjak? Erre nem vagyok hajlandó! A tisztesség az alap.

Az elmúlt hetek eseményei és különösen a dilettáns minősítési rendszer miatt úgy döntöttem, itt már hangosabban kell szólni. A kreatív sztrájkkal, az egy-egy tanóráig tartó polgári engedetlenséggel elveszítjük a méltóságunkat. Lemondásom szövegét kitettem a Facebook-oldalamra, sablonként használható – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Simkó Edit, budapesti magyar szakos tanár, aki a minősítési rendszer miatt úgy döntött, otthagyja a tanári pályát.

Hozzátette: abban reménykedik, többen belátják, itt már nincs más megoldás. „Ha valóban nem lesz, aki tanítson, talán rákényszerül a hatalom, hogy egyenrangú félként tárgyaljon velünk. Ha sokan követik a példámat, nem lesz hiábavaló az áldozatom, és lesz utunk vissza az oktatásba. Hiszek abban, hogy egy fecske is csinálhat nyarat. Hiszem, hogy lesznek, akik elgondolkodnak a lépésemen” – fogalmazott.

A pedagógustüntetések egyik ikonikus alakjával beszélgettünk az értelmiségi lét lényegéről, a tüntetések eddigi eredményéről, a távozása utáni lehetőségekről és arról is, hogyan lehetne a diákokat korszerűen hazaszeretetre nevelni.

A teljes cikket a Magyar Hang január 13-án megjelent, 2023/2. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!