„Szégyen lenne így kihalni”

„Szégyen lenne így kihalni”

Kovács Valéria, a Fridays For Future és Pap Dániel, az Extinction Rebellion aktivistája (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A dinoszauruszok nem tudtak róla, hogy ki fognak halni, de az ember tisztában van a klímaváltozással és a lehetséges következményeivel. A legfejlettebb fajnak tartjuk magunkat, mégis halogatjuk a legalapvetőbb lépéseket is a túlélésünkért. Kifejezetten szégyenteljes lenne így kihalni – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjúban Kovács Valéria, a Greta Thunberg inspirációjára létrejött Fridays For Future aktivistája. Pap Dániel, a radikális megmozdulásairól ismertté vált Extinction Rebellion aktivistája azt tette hozzá, hogy sokak fejében az a kép él, hogy az emberi faj egyszer csak megszűnik létezni, de sajnos ez nem ilyen egyszerű. Hosszú évtizedek szenvedése után tűnünk el a Földről, elviselhetetlen időjárás, éhezés és háborúk jönnek, ha nem változtatunk az életmódunkon.

Az aktivisták beszéltek arról is, hogy itthon borzasztóan egyszerű környezetvédőnek lenni, „mert amíg Nyugat-Európában az okoz problémát, hogy miként lehet fenntarthatóvá tenni a gazdaságot, itthon a legfontosabb kérdés, hogy vajon építsünk-e luxushotelt a természetvédelmi területre”.

• Van értelme műalkotásokat levessel leönteni a klímapolitika elleni tiltakozásul?
• A látványos akciók vagy az oktatás segíthet rajtunk?
• Szélsőbaloldali terroristák küzdenek a környezetért?
• Milyen hatással van a klímaszorongás a fiatalokra?
• És mennyivel vagyunk jobb helyzetben a dinoszauruszoknál?

A teljes cikket a Magyar Hang január 6-án megjelent 2023/1 számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!