Megelégelték, hogy megfeledkeztek róluk – Mi történik a Szent Imre-kórházban?

Megelégelték, hogy megfeledkeztek róluk – Mi történik a Szent Imre-kórházban?

Az újbudai Szent Imre-kórház (Fotó: Wikipédia)

Az átgondolatlan kormányzati intézkedések, a nem teljesítményalapú finanszírozás, a túlterheltség és a méltatlanul alacsony bérek miatt pattanásig feszült a helyzet a Szent Imre-kórház szülészeti osztályán, ahol a szülészek fele már felmondott. Pedig a szakma időben figyelmeztetett, hogy baj lesz.

Csak reformot ne, ez a jelszavam. Semmilyen egészségügyi átalakítás vagy reform nem lesz. Átszervezésre nincs szükség – szögezte le Orbán Viktor kormányfő tavaly júniusban a koronavírus-járvány enyhülésével megtartott első nem online kormányinfón. A történetnek több előzménye is van: az egészségügyi ellátórendszer belerokkant a covidfertőzöttek kezelésébe amit igazolnak a rekordmagas halálozási adatok is. Másrészt pedig néhány hónappal korábban lépett hatályba az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvény, amely egyebek között rögzítette a hálapénz kriminalizálását, és ezzel egy időben jelentős orvosbéremelést, valamint a magán- és közellátás szétválasztását. Mindez természetesen nem tekinthető strukturálisreformnak, az ugyanakkor egyértelművé vált, hogy – reformok hiányában – csak tűzoltásszerű intézkedések zajlanak.

A szakma már akkor jelezte, hogy a célok jók, de az egy tollvonással meghozott radiális intézkedés ellátási zavarokhoz vezethet. Hiszen ha a privát szektorban és a közellátásban is tevékenykedő orvosokat, szakdolgozókat választás elé állítják, akkor inkább az előzőt fogják választani a kevesebb stressz, a jobb munkafeltételek miatt. Közismert volt az is, hogy az egyik leginkább veszélyeztetett terület a szülészeti ellátás, hiszen addig a magánellátásban választott – és megfizetett – orvos vezethette a közfinanszírozott szülést is az állami kórházban. A választott szülésznővel való szülésre pedig nemritkán a hálapénz jelentett megoldást, ám a szakdolgozók bérrendezése azóta sem történt meg.

Ilyen előzmények után 2022 őszére rendkívül nehéz helyzetbe került a szülészeti ellátás a Dél-budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórházában. Az intézménynek hosszú ideje jó híre van, hiszen a dolgozók nagyobb nyitottságot mutatnak a természetes szülések lebonyolítására, mint máshol.

• Miért jelent problémát az átalányfinanszírozás az egészségügyben?
• Jó-e a magánszektornak, ha a közegészségügyi ellátás súlyos kapacitáshiánnyal küzd?
• Milyen ígéretekkel maradt adós a kormány?

A teljes cikket a Magyar Hang október 28-án megjelent, 2022/44. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!