Népszava: A Szent Imre Kórház szülészeti osztályán a szakdolgozók fele felmondott

Népszava: A Szent Imre Kórház szülészeti osztályán a szakdolgozók fele felmondott

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház (másként a Szent Imre Kórház) A-jelű épülete a főváros XI. kerületében a Tétényi út 12-16-ban (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Fotó: Jászai Csaba

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szent Imre kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának szakdolgozói már júliusban bérrendezést kértek az egészségügyi intézmény vezetésétől – erről írt a Népszava csütörtökön annak kapcsán, hogy többen is felmondtak az intézményben. Úgy tudják a hozzájuk eljuttatott levélből: az érintettek  a diploma nélküli műtősnőkéhez hasonló bérrendezést szerettek volna, akik akár kétszer annyit kereshetnek, mint egy diplomás szülésznő.

Kedden derült ki: tízen távoznak az osztályról, miután az intézmény vezetése nemrég jelezte: a jövőben már nemcsak orvost, de bábát sem lehet választani a szüléshez.  Ez azt jelenti, hogy a jövő hónap elejétől a várandósok csak a szülés idején műszakban lévők közül választhatnak segítőt, ugyanis akinek a munkaideje lejár, annak haza kell mennie. A lap információi szerint a szakdolgozók közül azóta már még többen, most már összesen 14-en adták be felmondásukat a 28-ból.

 A Népszava kereste a kórházat a felmondások kapcsán, akik az alábbit reagálták: „A Szülészeti-és Nőgyógyászati Osztály szakdolgozói nyáron több javaslatot és kérést fogalmaztak meg, amelyek kórházunk vezetése továbbított az Országos Kórházi Főigazgatóság felé. Válaszuk szerint a bérkövetelés az intézmény költségvetéséből, a szükséges pénzügyi fedezet rendelkezésre állása esetén lett volna teljesíthető, erről a dolgozókat is több alkalommal tájékoztattuk. Az idei költségvetésből – a megnövekedett költségek miatt – nem tudtunk elkülöníteni fedezetet, de továbbra is keressük a megoldást. A Szülészeti-és Nőgyógyászati Osztály szakdolgozói ugyanakkor a jogszabályi előírásoknak megfelelően a szakterületük szerint előírt maximális pótlékot kapják a kórháztól. 2022. november 1-től a szabad szülésznő választás úgy tudjuk biztosítani, hogy a szolgálatban lévő szülésznők közül a kismama kiválaszthatja azt, akinek az együttműködését szeretné kérni a szülés alatt.”

Emlékeztettek: a Válasz Online még májusban arról írt, a hálapénz tavaly januári kivezetésével szinte valamennyi állami kórházban 15-20 százalékkal visszaesett a szülések száma. Ez alól kivételt képezett a természetes szülésre nyitott, ezért igen népszerű Szent Imre Kórházat, ahol 14 százalékkal több baba született.