Szolgáknak és védünk

Szolgáknak és védünk

Pintér Sándor belügyminiszter köszönti a Hagyományörző Rendőrszázad tagjait a X. Országos Rendőr- és Tûzoltónapon a Városligetben 2023. április 22-én (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Nem az én világom az Országos Rendőr- és Tűzoltónap. Kisfiúként sem akartam rendőr lenni, nem vonzottak a fegyverek, a mások feletti hatalom gyakorlásának bizsergető lehetősége, a tűzoltóságból pedig annyit láttam, hogy lent fociztak a salakoson, ahol mi is, mert oda jártak a fából ácsolt, háromszintes társasházhomlokzatra létrázást meg fecskendőzést gyakorolni. A kukásautó hátsó lépcsőjén történő utazás szabadsága ellenben csábító karrierpályának tűnt, illetve végállomássá trianonizálódott határőrváros gyermekeként a mozdonyvezetés mozgatta még a fantáziámat, előbbit azonban kinőttem, utóbbiból pedig kiábrándultam, amikor dízelekre cserélték a jó öreg 424-es gőzösöket. Így aztán véletlenül keveredtem a X. Országos Rendőr- és Tűzoltónapra, ahol a nem létező várakozásaimmal ellentétesen csodálatos élményekben lehetett részem.

Az ilyen-olyan országos napokról azt érdemes tudni, hogy tematikus majálisként várják a természetközeliben kikapcsolódni óhajtó polgárokat. Nincs ez másként a rendőr-tűzoltó szervezésű rendezvényen sem, ahol a különböző egyenruhás alakulatoknak bemutatkozási lehetőséget biztosító műanyag sátrak ölelésében lacikonyha, palacsintázó, lángossütő, gépi fagylaltozó, népszerű nevén tekerős fagyi, továbbá kétféle sörcsap áll a nagyérdemű rendelkezésére. Vattacukrost ellenben nem találtam. Lufiárust igen. A kulturális programkínálatról azt tudom elmondani, hogy leszámítva az aktuális környezet adta sajátosságokat – itt: lovasbemutató, helikopteres kötelékrepülés, rendőrkutyashow, küzdősportok és lövészet, piros zubbonyos fúvószenekar, mindenfelől váratlanul, de szüntelenül felhangzó szirénaszó –, épp olyan, mint máshol és más alkalommal, habár a színes népi kavalkád megidézésre hivatott folklórprodukciót erősen hiányoltam, lásd még például verbunkos.

• 2500 forint a sajtos-tejfölös lángosért?
• Járó motorral vártak a fekete hivatali autók.
• Kordonok mögött tartották a zárt körű állófogadást.

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap április 28-án megjelent, 2023/17. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!