Sztrájktárgyalások az Opelnél: kevesellik a béreket

Sztrájktárgyalások az Opelnél: kevesellik a béreket

Az új motor blokkja a PSA fejlesztésű, háromhengeres, benzines turbómotorok sorozatgyártásának megkezdése alkalmából rendezett ünnepség napján a szentgotthárdi Opel gyárban 2020. január 9-én (Fotó: MTI/Varga György)

A sztrájk lehetőségét sem zárják ki a szentgotthárdi Opel-gyárban működő szakszervezetek, ha nem sikerül megegyezni a bérekről. A cég az év végén két évre akart megállapodást kötni, a 2023-ra szóló ajánlatot viszont az érdekvédők nem tartották elfogadhatónak. Az Opel erre az évre inflációkompenzációs béremelést ajánlott és egy százalékos általános bérfejlesztést. Az egyik szakszervezet szerint a munkavállalók már egy ideje elégedetlenek a bérekkel. Legutóbb szerdán tárgyalt a cég a szakszervezetekkel, de megállapodás egyelőre nem született.  

A francia Stellantis csoport tulajdonában álló autógyár több mint 30 éves fennállása alatt még sosem szerveződött sztrájk – ez nem meglepő, ugyanis a szakszervezetek megjelenése csak az elmúlt évtized fejleménye. A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) három éve van jelen a cégnél. Az országos szervezet elnöke, Buzásné Putz Erzsébet elmondása szerint a munkavállalók keresték meg őket három éve, mivel már akkor sem voltak elégedettek a bérezéssel.

Az MTSZSZ tagjai között is sok a fizikai területen dolgozó, de többségében karbantartók, technikusok és mérnökök. A gyártósorokon dolgozók többségét a másik szakszervezet, a Járműgyártók Szakszervezeti Bizottsága képviseli, ők a helyzet érzékenységére hivatkozva nem kívánták kommentálni a híreket. Hasonló választ kapott a Magyar Hang az Opeltől is: a cég azt írta, bíznak abban, hogy megállapodásra jutnak, és nem tartják etikusnak és célravezetőnek, hogy a részleteket a nyilvánosságban vitassák meg.

• Mitől félnek a munkavállalók?
• Veszélybe kerülhet-e a szentgotthárdi Opel-gyár?
• Mi Magyarország versenyelőnye a szakértő szerint?

A teljes cikket a Magyar Hang január 7-én megjelent 2022/2. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!