Szuper Mario vezetheti ki Olaszországot a válságból

Szuper Mario vezetheti ki Olaszországot a válságból

Mario Draghi (jobbra) elhagyja a Montecitorio palotát, miután megkapta a kormányalakítási megbízást (Fotó: Reuters/Fabrizio Corradetti)

Hónapok óta tartó belpolitikai válságot zár le Mario Draghi széles parlamenti támogatással megalakuló kormánya. A saját koalíciós partnere által megbuktatott Giuseppe Conte abszurd fordulatoktól kísért próbálkozásai után a népszerű bankár végre hozzákezdhet Olaszország valódi problémáinak, a járvány és az ennek következtében az összeomlás szélére sodródott gazdaság válságának kezeléséhez. 

A politika világa sokszor produkál abszurd helyzeteket, ám Olaszországban az ilyen extrém fordulatok valahogy sűrűbben fordulnak elő a kelleténél. Ilyen volt az elmúlt időszak kormányválsága is, amelyet egy egykor szebb napokat látott, ám aztán magát és kicsinyke pártját 3 százalékos népszerű(tlen)ségre leküzdő politikus, Matteo Renzi idézett elő.

Az egykori kormányfőnek nagyon megtetszett, ahogy Franciaországban Emmanuel Macron marginalizálta a szocialistákat, és átvette a helyüket. Renzi ettől megihletve megpróbálta szétverni a balközép Demokrata Pártot (PD), majd ugyanezzel a lendülettel kezdett hozzá tavaly év végén a kormánykoalíció megbontásához is. Tette ez annak ellenére, hogy tisztában volt vele, az előre hozott választások a politikai paletta másik oldalát hoznák helyzetbe, ő maga és pártja az Élő Olaszország (Italia Viva, IV) pedig eltűnne a süllyesztőben. Arról már nem is beszélve, hogy kalandor tervei megvalósításában Renzit az ország mély válsága sem zavarta. Sőt! A helyzet paradoxona, hogy ebbe a történetbe éppen az elmúlt két évtized legnépszerűbb miniszterelnöke bukott bele. A 2018-ban a politikán kívülről érkező Giuseppe Conte e három év alatt két éles helyzetet már megoldott, és sikerült kormányt alakítania, ám most nem tudta újraépíteni a többséget.

A teljes cikkben erről is olvashat::
– Hogy állt össze a nemzeti egységkormány?
– Salviniék is beléptek a kormányba, de miért gyengítheti ez Orbán szövetségesét?
– Milyen dilemma állt az Öt Csillag előtt?

A teljes cikket a Magyar Hang február 12-én megjelent 2021/7. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online (mi ez a Magyar Hang Plusz?)!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!