Tiltakozik a tanárok kirúgása ellen, nem tanít a momentumos politikus

Tiltakozik a tanárok kirúgása ellen, nem tanít a momentumos politikus

Dukán András Ferenc a polgári engedetlenség miatt elbocsátott pedagógusok névsorával 2022 december 1-én, amikor bejelentette: tiltakozásképpen ő is polgári engedetlenségbe kezd. Fotó: Dukán András Ferenc Facebook-oldala

Dukán András Ferenc, a Momentum csepeli önkormányzati képviselője, egyben matematika-történelem-etika szakos középiskolai tanár december 1-étől polgári engedetlenséget hirdetett: tanárként nem veszi fel a munkát, amíg az oktatásirányítás nem rehabilitálja azokat a fővárosi tanárokat, akiket polgári engedetlenség miatt mentettek fel. A politikus elmondása szerint a tankerület nem vesz tudomást a helyzetről, „kifárasztásra játszanak”, próbálják elhallgatni a munkabeszüntetést.

Dukán András Ferenc a Magyar Hangnak azt mondta: elbocsátott kollégái iránti szolidaritásból csatlakozott a kezdeményezéshez, amelyet a Tanárok a tanárokért csoport indított el. A tiltakozást elmondása szerint addig fogja folytatni, amíg nem rehabilitálják az elbocsátott pedagógusokat, és Marosi Beatrix tankerületi igazgató nem kér bocsánatot.

A Belső-Pesti Tankerület november 30-án szüntette meg azonnali hatállyal nyolc fővárosi középiskolai tanár közalkalmazotti jogviszonyát, amiért korábban polgári engedetlenségben vettek részt – vagyis a pedagógusok sztrájkjogának 2022 nyári korátozása után úgy döntöttek, nem jogszerű sztrájkhoz folyamodnak, hanem polgári engedetlenség formájában szüntetik be a munkát néhány tanórára vagy néhány napra. Az érintett tanárok közül hatan a Karinthy Frigyes Gimnáziumban tanítottak, egy-egy pedagógus pedig az Eötvös József Gimnáziumban és a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban dolgozott. A Kölcsey Ferenc Gimnáziumból már szeptember végén elbocsátottak több tanárt ugyanebből az okból.

• Hogyan reagáltak a kollégái a három hónapja tartó polgári engedetlenségre?
• Mit tesz a tankerület?
• Várható-e, hogy beadja a lemondását?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!