Tízezer forint az élet

Tízezer forint az élet

Ózd (Fotó: Magyar Hang/Dévényi István)

– Mennyit fizet a riportért?
– Hogyhogy mennyit?
– Amikor ide újságírók jönnek, mindig adnak pénzt, ha beszélünk velük.

Ha most egy filmben lennénk, a vásznon megjelenne a „Két órával korábban” felirat, hogy a felcsigázónak szánt jelenet az előzményeivel együtt nyerjen értelmet. Nosza, legyünk filmben, miért is ne, ezért remek a hetilapos riport, szavakkal írt mozi papírra nyomtatva. Tehát két órával korábban Ózd felé tartok.

(...)J

Ha képes a nyomoron túlszaladni a tekintet, a messzeségben újfent csoda várja: balról csak a tetők és egy templom tornya kukucskál elő a haragosan megpúposodott borsodi földek mögül, szemközt a Gyimest idéző magaslatra rajzol árnyékfelhőket a végre simogatón meleg napsütés, a jobbszélt a még innen is lenyűgöző méretű salakszurdok rekeszti. Arcom a fényben felejtem.

(...)

A kényelmesen lejtős réten lecsücsülök, a fejem felhúzott térdemre támasztom. Ott hever előttem az egész nap a Hétestől Bánszállásig, a lebonthatatlan hűtőtorony, a Kohászati Üzemek mostanság életveszélyessé vált gigantikus főcsarnoka, az ellakótelepesített panel belváros, és a megunhatatlan tájkép.

A teljes, személyes hangvételű riportot a Magyar Hang május 7-én megjelent, 2021/19. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!