Több vitát!

Több vitát!

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor televíziós vitája 2006. április 5-én (Fotó: AFP via Europress/Kisbenedek Attila)

Az Orbán-rendszer visszalépést hozott a magyar politikai kultúrában azzal is, hogy a 2010-es hatalomra jutás óta egyetlen teljes listavezetői vagy miniszterelnök-jelölti nyilvános vita sem zajlott le. Bár a politikusok közötti tévévita nem csodaszer, annak hiánya már megtette romboló hatását.

A magyar liberális demokrácia politikai rendszere (1990–2010) első országgyűlési választása előtt a pártvezetők tartottak tévé-vitát, majd a két forduló között a két esélyes politikai erő vezető személyisége – az MDF és az SZDSZ politikusa, Antall József és Kis János – tévé- és rádióvitát egyaránt tartottak. A vezető politikusok közötti nyilvános vitákat nem a magyarok találták fel (az első híres-neves amerikai elnökjelölti vita 1960-ban volt Nixon és Kennedy között), ám a magyar közélet a rendelkezésre álló minták közül mindenképpen a jót választotta ki, amikor az akkori közszolgálati tévécsatorna megszervezte ezeket (és most?, hagyjuk, ugye…?). Az 1998-as országgyűlési választások két fordulója között a Fidesz kényszerítette ki, hogy a pártvezetők vitáján túl Orbán Viktor és Horn Gyula között is legyen ilyen összecsapás. Gyurcsány Ferenc és Orbán 2006-os vitájából azonban egyértelműen az utóbbi került ki vesztesen, ez a rossz élmény meghatározónak bizonyult, Orbán Viktor többé nem állt ki senkivel nyilvános vitára.

• Miért nem akar a Fidesz vitát?
• Mit mutatott meg az ellenzéki előválasztás?
• Milyenek a viták külföldön?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap április 4-ig kapható 2024/13. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!