Törley Katalin: Még nem teljesen tudtam felfogni, hogy mi történt

Törley Katalin: Még nem teljesen tudtam felfogni, hogy mi történt

Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium polgári engedetlenség miatt nemrég elbocsátott tanára, egyben a tanítanék Mozgalom vezetője. (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Nem hittem volna, hogy kirúgásunkat a jelenlegi súlyos tanárhiányra fittyet hányva meg merik lépni. A döntés azonban nem ijedelmet váltott ki, mint azt várták, hanem felzúdulást. Emiatt jöhetett létre október 5-én az elmúlt idők legjelentősebb utcai demonstrációja is – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Törley Katalin. A Tanítanék Mozgalom egyik vezetője, aki megalázó vesszőfutást követően kapta meg az illetékes tankerülettől felmondólevelét úgy látja, egyértelműen most a legerősebb a tanárok önszerveződése, tiltakozási hajlandósága.

A Kölcsey gimnáziumból kirúgott pedagógus azt is mondta, hogy Orbán Viktorban szemmel láthatóan nincs meg a politikai akarat, hogy megegyezzen a tanárokkal. Holott annak, hogy a tanártársadalom és az oktatásügy ilyen súlyos helyzetbe jutott, ő az első számú felelőse.

• Hogyan élte meg az elbocsátást követő napokat?
• Volt bármiféle formális vagy informális kapcsolata a Tanítanéknak a kormányzattal?
• Ha az országos mozgósítás lehetetlen, akkor mi marad?

• Mennyit is keresnek most a tanárok?

A teljes cikket a Magyar Hang október 21-én megjelent 2022/43. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!