Tűréshatár

Tűréshatár

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Nagyon erős az üzenete annak a hét eleji bejelentésnek, miszerint az elmúlt években informatikai óriáscéggé vált 4iG a magyar állammal együtt megveszi a brit tulajdonú Vodafone Magyarország Zrt.-t. Az előzetes megállapodás értelmében az ügyletet bonyolító állami társaság 49, a kormányközeli magánvállalat 51 százalékos tulajdonrészt szerez a telekommunikációs cégben 715 milliárd forintért.

Bár a válságkezelés a kapkodás jegyeit mutatja, az Orbán-kormány(ok) legfőbb törekvése, a nemzet vagyonának, erőforrásainak minél teljesebb uralása, a fenti hír alapján is töretlenül halad a megvalósítás felé. A fideszes hatalom régi vágya, hogy a távközlési piacon is jelen legyen egy általa uralt, meghatározó erejű szereplő. A Vodafone bezsákolásával sikerülhet is szintet ugorni: a Digi itthoni hálózatát már felvásároló és az Antenna Hungáriába is beszállt 4iG az állam partnereként a magyar távközlési szektor csúcsragadozója lesz.

Erős üzenetet említettem az írás elején. De nevezhetjük brutálisnak, cinikusnak is: miközben a választási osztogatás után költségvetési pénzbehajtás zajlik, a rezsicsökkentés részleges feladása (rezsiemelés) és az elszabadult infláció miatt pedig egy rég nem látott megélhetési válság küszöbén állunk, a hatalom talál forrást a pozíciója, befolyása erősítését célzó befektetésekhez.

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 26-án megjelent, 2022/35. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!