Új napelempályázat: érdemes számolni, mielőtt belevágunk

Új napelempályázat: érdemes számolni, mielőtt belevágunk

Napelem-panelek egy ház tetején

A két évvel ezelőtt meghirdetett, korlátozott sikerrel és komoly nehézségekkel zajlott napelempályázat maradványpénzeiből újabb pályázatot írt ki a kormány. Az októberben Lantos Csaba energiaügyi miniszter által bejelentett pályázat részletes szabályai december első napjaiban jelentek meg. Ezúttal a korábbival ellentétben nem százszázalékos, csak kétharmados, maximum 5 millió forintos támogatást lehet elnyerni. A családi és iker-, illetve legfeljebb hatlakásos társasházakban élő magánszemélyek pályázhatnak a támogatásra 2024. január 15-étől a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. (NFFÜ) honlapján. Érdemes azonban sietni, mert a 75,8 milliárd forintos keretösszeg várhatóan mindössze 15 ezer pályázatra lesz elég, és a beérkezés sorrendjében történik a bírálat.

A korábbi kiíráshoz képest jelentős eltérés, hogy ez esetben szigetelésre, nyílászárócserére nem, kizárólag napelem, inverter és a megtermelt áram tárolására alkalmas akkumulátor telepítésére és üzembe helyezésére lehet felhasználni a támogatást. Azt is fontos tudni, hogy a teljes beruházás 34 százalékát önerőből kell állni, hogy csak az NFFÜ-vel szerződött vállalkozóval lehet végeztetni a munkát, hogy a támogatási szerződés aláírásától számított két év áll rendelkezésre a kivitelezésre, illetve hogy az esetleges áremelkedést is a pályázónak kell állnia.

• Hogyan érdemes gazdálkodni a januártól érvényes bruttó elszámolásban termelt villamosenergiával?
• 
Miért tartanak a kisvállalkozások az új finanszírozási rendszertől?
• 
Mire kell figyelni a pályázat összeállításánál, miben segíthet a kivitelező a megrendelőnek?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/50. számában találja. Vegye meg december 21-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!