„Mozgalomszerűen hagyják el tanárok a pályát”

„Mozgalomszerűen hagyják el tanárok a pályát”

A Miután felmondtam blog alapítói (Fotó: Nagy-Peti Lili)

A közösségi médiában talált egymásra a Miután felmondtam blog két alapítója: két tanár, akik még a státusztörvény előtt hagyták ott a tanítást. Egyikük egy Borsod megyei, hátrányos helyzetű diákokat oktató szakképző iskolában volt fejlesztőpedagógus, míg a másik egy fővárosi két tannyelvű elitgimnáziumban tanított matematikát és kémiát. Közös bennük, hogy úgy érezték: élhetetlenné vált számukra a közoktatás. Sikoparija Lujza és Kovács Éva ma közösen gyűjti a pályaelhagyók beszámolóit.

Az elmúlt hónapokban több mint kétezer pedagógus mondott fel (illetve le) a július 4-én elfogadott státusztörvény miatt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tudomása szerint. A PSZ-nek összesen háromezren jelezték, hogy távoznak. Az Ahang.hu (amelynek nincs köze a Magyar Hanghoz) pedig több mint 5000 olyan pedagógus nyilatkozatát gyűjtötte össze, akik előre jelezték: elhagyják a pályát a státusztörvény miatt. A pontos számokat csak az oktatásirányítás ismerheti, ám ők nem reagáltak a Népszava adatkérésére.

A pedagógushiány már a státusztörvény elfogadása előtt is jelentős mértékű volt, mert alacsony a pályára lépők, és egyre magasabb a nyugdíjba vonulók száma. – 2021 őszén megbetegedtem, és rájöttem, hogy jobban érzem magam otthon betegen, mint az iskolában egészségesen – meséli a korábban fejlesztőpedagógusként dolgozó Sikoparija Lujza. Amikor 18 év után otthagyta az iskolát, már teljesen ki volt égve, de nem ismert egyetlen olyan tanárt sem, aki hasonló okból mondott fel. Ez év januárjában egy oktatással foglalkozó Facebook-csoportba írt bejegyzést arról, milyen érdekes lenne egy blog, amely a felmondó tanárok történeteit gyűjti. Így találtak egymásra a Miután felmondtam blog másik szerkesztőjével, Kovács Évával.

• Miért hagyta ott Éva és Lujza a tanítást?
• Most mivel foglalkozik a két kiugrott tanár, és hogy megy nekik?
• Mit akarnak elérni a Miután felmondtam bloggal?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 28-án megjelent, 2023/30. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!