Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Orbánisztán, betonba öntve

Szerző: | 2020. december 18., 06:10 | Koffein, Publicisztika

A Radetzky-laktanya bontása 2020 decemberében (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha néhány szóval, tőmondattal össze akarjuk foglalni azt, amit a jelen hatalom gondol a környezetről, mind a természetiről, mind az építettről, nagyjából ezekre jutunk: imádnak fákat vágni, imádják a betont, a zúzott követ (pláne, ha Orbán papa a beszállító, jókora túlárazással), a kocka formákat, erődöket – ellenben láthatóan nem érdekli őket semmi, ami zöld (lásd a brazil elnök melletti páratlan kiállást), és semmi az építészeti hagyományainkból, a jó ízlésből. A stadionokról most nem is beszélünk.

HIRDETÉS - AIP

Sokkolt a látvány, amikor pár napja megláttam, hogy nekiestek Buda legendás és szimbolikus épületének, a Radetzky laktanyának. Hiába a védelmében indult küzdelem, eljött az, amire számítani lehetett, beindultak a buldózerek. A Margitkert éttermet is eltüntették két nap alatt, itt kicsit több idő kell, mire az épület kisebb falrészét megtartva kinő a földből az újabb NER-palota. A nagy folyó túloldalán, Ferencvárosban, ahol szerkesztőségünk is működik, jól ismerjük ezt: lepusztulni hagyott remek épületek tucatjai tűntek el az elmúlt években, helyükön rondábbnál rondább lakó- és irodaházak nőttek ki, brutális négyzetméterárakkal.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Most a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium a soros, ezt azért le még nem bontják, csak éppen melléhúznak állami támogatással 4,5 milliárd forintért egy sportcsarnokot. A diáksport fejlesztésével nem is lenne gond, a látvány azonban már a tervek alapján is bíróért, sípért, piros lapért, óvásért kiállt, és messze még a vége. (Emlékszünk ugye, mit mondott Fürjes Balázs államtitkár arra, amikor a viszonylag tűrhető látványtervek után egy egészen brutálisan ocsmány Duna Arénát húztak fel a folyó partjára? Annyit, hogy blöff volt, kvázi tovább lehet menni.) Aki nem látta volna még, mi épül Buda egyik ékköve mellé, íme:

Látványtervek: Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium

Padló.
A nem is olyan régmúltból tűnnek el amúgy bőven menthető emlékek, jobb esetben elcsúfítják, körbeépítik őket. Ez nem csak budapesti probléma (lásd például még az Erkel utcai rombolást), teljes települések veszítik el örökségüket, utcaképek változnak meg egészen, erről a debreceniek is tudnának mesélni. Ez a beruházókon kívül senkinek sem jó, pláne hosszú távon. Amúgy a Nemzeti Színházat is épp körbeépítik betonkockákkal, az útról teljesen kitakarják; lehet mondani, azért nem is kár, de azért mégis: kár.

Méghogy konzervativizmus? Képmutatás a köbön, minden utcafronton.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: építészet, Ferencváros, Orbán Győző, rombolás, Szent Imre Gimnázium


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest