Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

A nagyok játéka

Szerző: | 2021. május 07., 13:25 | Publicisztika

Fotó: Unsplash/Thomas Serer

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár az európai elit klubok lázadása, a Szuperliga terve pillanatok alatt elbukott, aligha került pont a történet végére. Hiszen a problémák, amelyek az utóbb inkább kétségbeesettnek látszó próbálkozást életre hívták, maradtak.

HIRDETÉS - AIP

Mint ismert, tizenkét európai klub bejelentette, hogy bajnokságot szervez tizenöt állandó és öt kvalifikációt szerző egyesület részvételével. Vagyis az elit krémje elhagyta volna a Bajnokok Ligáját, az európai szövetség (UEFA) kiiktatásával rendezve meg a sorozatot. A pozícióit (és a pénzét) féltő szövetség, a szurkolók és a politikusok felháborodása azonban olyan elementáris erejű volt, hogy előbb a hat angol résztvevő, majd mások is visszaléptek. A legelkeseredettebb utóvédharcot a Real Madrid vívja, amelynek elnöke, Florentino Pérez drámai hangot ütött meg: vagy létrejön az új liga, vagy a klubok tönkremennek.

A csúcsfutball irdatlan mennyiségű jegybevételt termel, ezt vette el a járvány, miközben az elit klubok egy része nem tudja már fedezni csillagászati kiadásait, benne az összevásárolt világsztárok fizetésével. (Nem meglepő módon a németek felelősebben gazdálkodnak, klubjaik nem is vettek részt az elvetélt puccsban.) Pénzügyileg logikus a terv: az UEFA és a kisebb klubok rovására szervezni egy tornát, ahol a legnagyobbak egymással játszva vonzzák magukhoz a futballrajongók százmillióinak figyelmét, ezen keresztül pedig még több reklámbevételhez jutnak. A világmárkának számító klubokat tömörítő Szuperliga megvalósulása a globális piac végső győzelmét jelentené a lokalitás, a hagyománytisztelet, a játék eredeti szellemisége felett.

A tizenöt állandó résztvevő lett volna az intézményes garancia arra, hogy senki másnak ne lehessen beleszólása a nagyok játékába. Ám naivitás azt hinni, hogy a futball mindenkié elve vezérli a korrupcióval átitatott futballvilág irányítóit. Ők is csak a pénzük után futnak, ezért ítélik Katarnak a világbajnokság rendezését, ezért tervezik 32-ről 36-ra növelni a Bajnokok Ligája résztvevőinek számát. A modern futball nemcsak szupergazdaggá teszi a sztárokat, hanem gladiátorokként ki is zsigereli őket. Az emberi teljesítőképességnek azonban van határa. A futballzseni Lionel Messi példája mutatja ezt a legjobban: amikor a legnagyobb sikereit aratta a Barcelonával, az argentin válogatottal a hosszú idény végén nem tudott trófeát nyerni.

A globális kapitalizmus egészéhez hasonlóan a szórakoztatóipar kulcságazatává vált futball működése sem fenntartható. A Szuperliga bukása sem változtat ezen. Álljanak itt bizonyítékként Aleksander Ceferin UEFA-elnök Daily Mirror által idézett szavai: „Néhány edző és játékos azt mondta, hogy túl sok a mérkőzés. Mindig lehet kevesebb meccs, de akkor a játékosok, illetve az edzők fizetése is kevesebb lesz. Nem tudsz kevesebb pénzt generálni, majd többet keresni.”

Olvasna még Szerető Szabolcstól? Kattintson!

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/18. számában jelent meg, április 30-án.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: foci, szotyola, Szuperliga, UEFA


Hogyan kezdődött minden?

Hogyan kezdődött minden?

Graham Lawton a könyvében részletesen bemutatja a ma legelfogadottabb elméleteket a világegyetem, az anyag, a csillagok, a földi képződmények és jelenségek eredetéről, de az élet kialakulásának rejtélyeit is részletezi.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest