Ferenc pápa továbbra is cenzúrázva

Ferenc pápa továbbra is cenzúrázva

Ferenc pápa és Emmanuel Macron francia elnök találkozása Marseille-ben 2023. szeptember 23-án (Fotó: AFP via Europress/Vatikán Média)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pápalátogatás előtt a Magyar Hangban próbáltam leleplezni a propaganda-média tisztességtelen játékát, ahogy éveken át keltettek ellenszenvet Ferenc pápa iránt, majd ilyen mélységekből jutottak el odáig, hogy a csúnya háborúpárti világban csak a magyar miniszterelnök és a pápa állnak a béke pártján. Simicskó István a hétfői parlamenti nyitóülésen ismét ezen örvendezett. Pedig nagy ferdítés egyenlőségjelet tenni Orbán Viktor és Ferenc pápa békevágya közé. Legalább a KDNP frakcióvezetőjétől elvárható lenne, hogy ne a közmédiából, hanem „tiszta forrásból” kövesse a pápa megszólalásait. Akkor ugyanis tudná, hogy a Vatikán sokszor hangoztatott álláspontja szerint a béke felé vezető út első lépéseként az orosz agresszornak ki kell vonulnia Ukrajnából. Mondott valaha is ehhez hasonlót Orbán Viktor?

Sajnos a márciusi cikk címe a „továbbra is” szóval bővítve ismét aktuális. Hiába Novák Katalin udvarlása a sajtos rudacskákkal, hiába az újabb augusztusi látogatása a Vatikánban, Ferenc pápa képtelen megérteni, kimondani, hogy a világon csak ő és Orbán Viktor akar békét. Ennél sokkal kínosabb, hogy sorozatban mond és tesz olyasmit, ami a köztévének nevezett gaztévének nagy fejtörést okoz.

Itt van például ez a szeptember 22-23-i pápai apostoli látogatás Marseille-ben. A híradó ingerküszöbét nem érte el sem az, hogy a pápa részt vett az illegális bevándorlással foglalkozó rendezvény zárónapján, sem Macronnal való találkozása, sem Marseille legszegényebb negyedében tett látogatása, sem a tengerbe fulladt áldozatok emlékművénél tartott ökumenikus megemlékezés, ahol imígyen szólt Ferenc pápa: „Azért gyűltünk össze, hogy emlékezzünk rájuk, akik nem élték túl, akiket nem mentettek ki. Nevek, arcok, történetek, összetört életek, megsemmisült álmok. Hatalmas temető, ahol sok testvérünket még a sírhely jogától is megfosztották, ahol maga az emberi méltóság lett eltemetve.” Hát szükség van ilyen hírekre a közszolgálati híradóban? Ugyan már. Különben is minden híradó fele a migránsáradatról szól, remekül felépített félelemkeltő anyagok, akár az egész adást ki lehetne tölteni vele, ha nem kellene hagyni egy kis műsoridőt Karácsony és az ellenzék ócsárlására, valamint a kormány dicsőítésére. Talán az felmerült a „közszolgálati” szerkesztőségben, hogy a szombati miséről hírt lehetne adni, hisz mégiscsak az Olympique Marseille labdarúgócsapat stadionjában celebrálta a misét Ferenc pápa 60 ezer ember előtt, amit a környező utcákban is százezren hallgattak. De nem kockáztattak, hisz akkor be kellett volna számolni az egész látogatásról, márpedig a pápa nem igazán a magyar kormány szája íze szerint fejtette ki gondolatait, ezért a közszolgálati híradó nézőit felesleges ilyesmikkel terhelni. (A Hír TV híradója meglepően korrekt összeállításban adott hírt az eseményről.)

Szombat este repült vissza Ferenc pápa Rómába, és a repülőúton szokás szerint újságírók kérdéseire válaszolt. Erről érthető módon teljes hírzárlat volt a propaganda-médiában. A pápa ugyanis arról beszélt, hogy a migránsokat nem lehet csak úgy visszadobálni, mint egy ping-pong labdát, befogadni, integrálni kell őket, semmiképp se kerüljenek a kegyetlen embercsempészek markába. (Nemrég engedtek ki több száz embercsempészt a magyar börtönökből.) De ennél sokkal kínosabb, hogy az M1 híradó leplezetlen lelkesedéssel foglalkozik napok óta azzal, hogy a lengyeleknek is elegük van Zelenszkijből, a pápa viszont egyértelműen a lengyeleket illeti kritikával, amiért nem adnak több fegyvert Ukrajnának, még akkor is, ha a fegyvergyárak nagy bevétele is okozója a háborúknak.

„Egy közgazdász mondta nekem néhány hónapja, hogy a legjobban jövedelmező befektetés manapság a fegyvergyártás, vagyis a halálgyárak. Az ukrán nép mártír nép, a maga vértanú történelmével, szenvedésével. És nem először. Már Sztálin idejében rengeteget szenvedett. Nem játszhatunk ennek a népnek a mártíromságával. Meg kell tenni minden tőlünk telhetőt a megsegítésükre, alázattal. De ne legyenek illúzióink... Épp most láttam, hogy egy ország visszakozott, nem ad több fegyvert, amivel elkezdett egy olyan folyamatot, melynek mártírja bizonyára az ukrán nép lesz. És ez rossz dolog.”

Jó lenne, ha a magyar kormány és médiája legalább Ferenc pápát megtisztelné azzal, hogy nem hamisítja meg, nem hallgatja el szavait, és végre beismerné az értékrendjük közt tátongó mélységes szakadékot.

Vasárnap szokásos Úrangyala imádságát, elmélkedését már Rómában tartotta Ferenc pápa. A Bonum televízió ezt mindig közvetíti, de fura módon ezúttal az élő közvetítés az imával be is fejeződött, pedig az egész világ arra figyel, hogy a Szentatya az ima után mit üzen a világnak az aktuális események tükrében. Szerencsére a vatikánnews francia oldalán tovább hallgathattam a pápát, akinek első mondata az volt: „Ma tartjuk az elvándorlók és menekültek világnapját”. Beszélt Marseille-ről, és ismét arra bíztatott, hogy fogadjuk be az ajtónkon kopogtatókat. És persze mint az ukrán háború kezdete óta minden vasárnap, arra kérte az embereket, hogy imádkozzanak a sokat szenvedett, mártír Ukrajnáért. Vajon véletlenül ért véget a közvetítés idő előtt?

idézetek forrása:
vaticannews.va francia nyelvű oldala (a magyar oldal fordításai napokkal később jelentek meg)