Ferenc pápa cenzúrázva

Ferenc pápa cenzúrázva

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Ferenc pápa találkozója (j) Orbán Viktor miniszterelnökkel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtt a Szépművészeti Múzeumban 2021. szeptember 12-én. Középen Áder János köztársasági elnök (takarásban) (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sok igaz szívű hívőnek és nem hívőnek okozott fájdalmat a propagandamédia Ferenc pápa ellen uszító kampánya. Az M1 híradójában sem jutott neki évekig egyetlen jó szó sem. A legaljasabb támadás a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével – nyilván nem ékes anyanyelvünk magas szintű műveléséért – kitüntetett ősfideszes kormányszócső-újságíró nevéhez fűződik, aki szóban és írásban szapulta lelkesen a pápát: „argentin libsi pápa”, „liberális, genderben hívő marha”, „Vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember.”

A mérhetetlen dühöt az váltotta ki, hogy Ferenc pápa nem a migránsok elleni gyűlöletre uszított, hanem szenvedő emberként tekintett rájuk, nagycsütörtökön muszlim menekültek lábát mosta meg, és híveit is a krisztusi szeretet és irgalom gyakorlására kérte. Mindeközben bölcsen azt is kimondta, hogy minden országnak joga van megvédeni a határait. A genderkérdésről is épp az ellenkezője hangzott el, mint amiért a „keresztény” celeb-újságíró ostorozza őt. Ma is érdemes megnézni Sváby András Heti naplójának 2017. június 25-i adását, amelyben Benyó Rita szembesíti a pápagyalázó újságírót a pápa valóságban elhangzott szavaival. Az „újságíró” elismeri, hogy soha egy sort sem olvasott Ferenc pápától.

Nagy mérföldkő volt a kormány és a propagandamédia Ferenc pápához való viszonyulásában, amikor 2021-ben a pápa eljött az Eucharisztikus kongresszus zárónapjára, és a kormány nagy megkönnyebbülésére Orbán Viktorral is találkozott. Azóta nem kritizálják a pápát, és a hamarosan esedékes magyarországi meghívás elfogadásával megkezdődött Ferenc pápa „rehabilitálása”, sőt „kisajátítása”. A múltat végképp eltörölni azonban nem könnyű, hisz kitartó árokásással elérték, hogy sokak szemében Ferenc pápa ellenszenves figura lett. Katolikus hívők szájából sűrűn lehetett hallani, hogy még papnak sem alkalmas, nemhogy pápának, bezzeg II. János Pál. Persze a kormányzati kommunikáció nem adja fel, hisz már 12 éves rutinjuk van abban, hogyan fordíthatnak bármikor a kormányban vakon hívők véleményén,

Elképesztő a legújabb lemez, amely szerint a világon csak két ember akar békét: Orbán Viktor és Ferenc pápa. A pápával egy szintre emelik a magyar miniszterelnököt. (Nemrég James Blount sátánűző pap a Karmelitában tett látogatása után Jézus és a miniszterelnök közt vont párhuzamot egy szombathelyi mise keretében, azt is megtudhattuk, hogy Jézus második neve Viktor. A megdöbbentő videó már elérhetetlen.)

Ferenc pápa és Orbán Viktor békevágya ég és föld. A pápa egyértelmű különbséget tesz gyilkos és áldozat között, első perctől az ukrán népért vérzik a szíve, és az agresszor Putyint szeretné megállítani. Hogy ez ne legyen szembeszökő, bizony Ferenc pápa szavait erősen cenzúrázza a kormány vezérelte médiagépezet.

2022. október 2-án Ferenc pápa vasárnap délben az Úrangyala ima előtt rendhagyó módon nem a napi evangéliumról elmélkedett, hanem végtelen fájdalommal beszélt a háború pusztításáról, és e szavakkal szólította meg az öldöklést elindító Putyint: „Felszólításom mindenekelőtt az Orosz Föderáció elnökéhez szól, könyörögve neki, hogy állítsa meg az erőszak és a halál spirálját, akár saját népe iránti szeretetből is..” Vezető hír volt ez világszerte, csak a magyar közszolgálati csatornák, a kormányt kiszolgáló internetes és nyomtatott oldalak hallgattak mélyen. Ott ekkoriban is a brüsszeli szankciókról harsogtak.

A háború kitörésének első percétől Ferenc pápa gondolataiban, imáiban, cselekedeteiben központi helyet foglal el az ukrán nép szenvedése miatt érzett őszinte fájdalma. Érdekes módon erről – ahogy a fentebb idézett pápai szavakról is – csupán a hitbuzgósággal nem vádolható ellenzéki médiából, valamint néhány független és egyházi portálról értesülhettünk. A következőkről is alig-alig hallhatott a lakájmédia fogyasztója.

2022 novemberében a pápa megemlékezett a Sztálin által mesterségesen előidézett éhínség (holodomor) sok millió ukrán áldozatáról. Ferenc pápa a „szeretett és mártír ukrán nép borzalmas szenvedései”-ről beszélt, és mindenkit arra kért, hogy imádkozzanak a „genocídium áldozataiért és a számos ukránért, gyermekekért, nőkért, idősekért, akik ma szenvedik el az agresszió mártíromságát”.

November 24-én hosszú, szívbe markolóan szép levélben szól az ukrán néphez: „Szeretném könnyeimet a tietekkel vegyíteni, és szeretném elmondani nektek, hogy nincs olyan nap, amikor ne lennék közel hozzátok, és ne hordoználak benneteket szívemben és imáimban. A ti fájdalmatok az én fájdalmam. Jézus keresztjében ma titeket látlak, titeket, akik szenvedtek az agresszió által kiváltott rémülettől.” Mindenkit megszólít, az álmaik megvalósítása helyett fegyvert fogni kényszerülő fiatalokat, az özvegy feleségeket, az időseket, a megerőszakolt nőket. „Veletek együtt sírok az összes kisgyermekért, akik a háború miatt vesztették életüket.” „Szeretettel gondolok rátok, közel vagyok hozzátok, és csodálattal nézem, ahogyan szembenéztetek ilyen súlyos megpróbáltatásokkal.” „A világ egy bátor és erős népet ismert meg bennetek, olyan népet, amely szenved és imádkozik, sír és küzd, ellenáll és remél: egy nemes és mártír népet.

2023. február 24-én, a háború kitörésének első évfordulóján Ferenc pápa ukrán menekültek társaságában nézte meg a Szabadság tűz alatt című dokumentumfilmet. A megrendült pápa szavai a vetítés után: „Tekintsünk Ukrajnára, imádkozzunk Ukrajnáért, és nyissuk meg szívünket a fájdalom előtt”. Egy ukrán édesanya átadott neki ajándékba egy ukrán zászlót, amit Ferenc pápa megcsókolt, majd megáldott. A megható pillanatról készült fotó sem árasztotta még el a lakájmédia oldalait.

Hogy milyen óriási csúsztatás egyenlőségjelet tenni a magyar miniszterelnök és Ferenc pápa háborúval és békével kapcsolatos elképzelései közé, azt a Vatikán „külügyminiszterének” szavai is alátámasztják. Richard Gallagher érsek az orosz agresszió kezdetének első évfordulóján interjút adott egy amerikai jezsuita lapnak. (America Magazine). Ebből az is kiderül, hogy Ferenc pápa csak akkor megy Kijevbe, ha Moszkvába is elutazhat. Terve azért nem valósulhat meg, mert: „Az ukránok folyamatosan hívnak minket, de moszkvai meghívásnak semmi jele.” Gallagher talán legfontosabb mondata, amit a magyar miniszterelnök szájából még sose hallottunk: „Az igazságos béke azt jelentené, hogy az oroszok kivonulnak Ukrajna területéről.”

A hatalom médiája képes elhallgatni a nagyközönség elől a kormánykommunikáció számára kellemetlen mondatokat, de Isten szeme mindent lát. Szeretettel várjuk Ferenc pápa látogatását hazánkban, remény kedve abban, hogy mélyről fakadó embersége és bölcsessége nagy hatással lesz a magyar emberekre.

Források: magyarkurir.hu, vatikannews.va

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/10. számában jelent meg március 12-én.