Fogyasszák felelősséggel!

Fogyasszák felelősséggel!

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar ember liszttel főz, meghaladhatatlannak tűnő alapvetés ez napjainkban. Vannak pillanatok, amikor úgy felbosszantom magamat az idevágó túlkapásokból kifolyólag, mint a pinty. Olyankor szinte szívesen lennék az új Schobert Ferenc Norbert (anyja neve: Horváth Judit), aki száz csatákon át legyőzi a szénhidrát. Szó sincs róla, nem állítom, hogy a liszt – azon belül a búzafinomliszt – ab ovo ádáz ellensége lenne nemzetünknek. Egyfelől magam is habarok-rántok, amikor éppen úgy adódik, nagymamám és anyám után szabadon, megbecsülve-továbbörökítve hagyományaimat. Másfelől cinikusan tekintek a minden valamit valami mással helyettesíteni-pótolni óhajtó, az ép ész talajáról totálisan elrugaszkodó divatreformerekre. Csak hát tudni vélem közben, hogy a lényeg az egyensúly. Ami nem biztos, hogy pont ott van, ahol szerintem lennie kell, de keresem szeretettel.

A gond az, hogy sokan közülünk képtelenek a mértékletességre. Negatív bónusz: e sokak közül sokan szakácsként tevékenykednek a közétkeztetésben.

Hajrá, lilák! | Magyar Hang

A magyar emberek jókora hibája, hogy nem – vagy nem nagyon – esznek céklát. Pedig...

Néhány évvel ezelőtt, még cinkes megmondó koromban foganatosítottam egyszer egy roppant indokolt kirohanást. Azt írtam: a keményen dolgozó magyar kisemberek és a hétköznapi magyar konyha első számú és legyőzhetetlen rákfenéje a köret. A burgonyapürétől a rizibiziig. Továbbra sem vélekedhetem másként – a háziasnak hazudott ízek és a hatalmas adagok hazájában komótosan viselkednek a forradalmak és az evolúciók –, ám egyre hajlamosabb vagyok azt hinni, hogy az eltúlzott liszthasználat minimum annyira káros az egészségünkre. Elsősorban szellemileg és mentálisan.

A legpenetránsabb megtestesülése e rettentő jelenségcsoportnak a főzelék. Ami egyébként pompás dolog lenne. Az is – amennyiben magunk készítjük, és odafigyelünk rá, hogy hogyan csináljuk. Elvégre nincs zöldség, a sárgarépától a krumplin, a karalábén, a káposztán, a lencsén át egészen a babig (zárójeles érdekesség: a bableves lehet paszulyleves, a babfőzelék nem lehet paszulyfőzelék), aminek ne lenne lelke. A spenótot se felejtsük el, nehogy megsértődjön. De mi történik ezekkel a szerencsétlen alapanyagokkal a menzákon? Az, hogy főzelékké transzformálásukkor agyba-főbe lisztezik őket, annyira, hogy ki sem látszanak alóla. A még szerencsétlenebbekre a cukortartót is ráborítják. A dózis már-már halálos.

Azon morfondíroztam egy helyen a minap, ahova soha többet nem teszem be a lábam – éljen az ellenállás! –, hogy vajon mi ennek az oka. Miért a csiriz az úr? Jobban megéri? Olcsóbb a liszt, mint a zöldség? Könnyebb olyat készíteni, aminek nincs íze, mint olyat, aminek van?

Gyühückölés | Magyar Hang

Azt hiszem, a mi generációnk az első, amely két kézzel tolt el magától sok mindent, amit a szüleitől tanulhatott volna.

Vagy mégis ezt szeretik a magyar emberek? Dagadjon bele a hasba a táplálék vastagon, mindegy, mi van az emésztőrendszerünkben, csak ne legyünk estig éhesek?

Ezt nem akaródzik elhinnem. Képtelenség, hogy ennyire nem becsüljük meg sem magunkat, sem a hétköznapokat. Holott milyen fontos lenne. Ön- és hétköznapbecsülés nélkül semmi sincs. Úgyhogy lenne egy szelíd tanácsom, ha megengedik: fogyasszák felelősséggel!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 27. számában jelent meg, 2018. november 16-án. 

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon!