Könyöradományok és beváltatlan ígéretek

Könyöradományok és beváltatlan ígéretek

A fideszes Hoffmann Tamás szórólapja

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az európai parlamenti választások véghajrája újabb bizonyítékkal szolgált arra, hogy a jelenlegi kormánypártok a leggusztustalanabb eszközök használatától sem riadnak vissza. Történt, hogy Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere a helyi lapban megjelent hirdetésben jelentette be, pünkösdi csomaggal kedveskedik a 60 év feletti kerületi lakosoknak. A csomagot (1 kg kristálycukor,1 kg finomliszt, 4 tojásos szarvacska tészta, 1 l étolaj, 1 db sűrített paradicsom, 1 doboz tea, 1 zacskó sütőpor, 1 Balaton szelet) a 60+ kedvezménykártyával rendelkező kerületi lakosok vehetik fel június elsején. A bejelentés szerint a kártya a helyszínen is igényelhető.

Eddig a hirdetmény, amely „egészen véletlenül” a választás előtti héten jelent meg. Vagyis tökéletesen alkalmas az idősek befolyásolására, miközben az ételosztáson megjelenő nyugdíjasokkal frissíthetik a Kubatov-listát.

Jelentősen nőtt az elmúlt hét évben az elszegényedő nyugdíjasok száma | Magyar Hang

Jellemző, hogy a legkönnyebben befolyásolható – és a kormánypárti médián keresztül már jól megdolgozott – réteget célozza az akció. Az egyébként csekély értékű, 2400–2500 forintra tehető csomag persze biztosan sok szegény családnak jelent segítséget. Talán az sem véletlen, hogy alacsony a nyugdíjemelés, hiszen a bajban lévő idősek némi könyöradománnyal könnyebben befolyásolhatók, mintha tisztességesen megemelnék havi járandóságukat.

Nem meglepő módon a bejelentés, illetve a fideszes kommunikáció arról nem szól, hogy tisztességes nyugdíjemelés mellett nem lenne szükség hasonló könyöradományokra. Vagyis szó sem esik arról, hogy az év eleji 2,7 százalékos, az átlagnyugdíjra vetítve 3546 forintos emelés sokkal nagyobb is lehetne. Mindössze vissza kellene vezetni a korábbi nyugdíjemelési szisztémát, amelyben nem kizárólag a várható inflációt, hanem a reálbérek emelkedését is figyelembe vették, fele-fele arányban.

Egyre jobban lemaradnak a nyugdíjasok | Magyar Hang

A tavalyi 11,3 százalékos bérnövekedéssel számolva a következő képet látjuk. Az emelés felét az infláció adná, ami a 2,7 százalék fele, azaz 1,35 százalékos emelést indokolna, a béremelkedés ehhez hozzátenné még a 11,3 százalékos béremelkedés felét, azaz 5,65 százalékot, s így összesen hét százalékos lehetett volna  a nyugdíjak idei emelkedése. Vagyis csaknem háromszor annyi, mint amit a jelenlegi törvények lehetővé tesznek. Pedig semmi sem akadályozná a kormányt, hogy – miután Magyarország jobban teljesít – sutba vágja a válság idején még megmagyarázható nyugdíjemelési rendszert, s a nyugdíjasok számára kedvező régi számítási módszert vegye elő.

Arról nem is beszélve, hogy Orbán Viktor a 2010-es választási kampányban még a szocialisták által elvett 13. havi nyugdíj visszaadását ígérte. Négy évvel korábban, egy egri lakossági fórumon a jelenlegi miniszterelnök a 14. havi nyugdíj esetleges bevezetésére is tett ígéretet. Akkori beszédében arról beszélt Orbán Viktor, hogy a Fidesz járulékcsökkentési programjának köszönhetően be lehet majd bevezetni a juttatást, ha sokkal többen dolgoznak az országban. Miután manapság a kormánypropaganda harsányan büszkélkedik, hogy a csökkenő közterhek eredményeként 820 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010 előtt, most éppen ideje lenne teljesíteni az ígéretet.