Már nem csak a Fidesz

Már nem csak a Fidesz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Na, lássuk: az útvonaltervezőben szokás szerint kikapcsolom a fizetős utakat, hoppsz, négy és fél óra, akkor ezt most inkább mégsem. Pedig szép túra lenne, át a Tisza-tónál, majd fel Debrecenig, és onnan meredeken Szatmárba. Majd egyszer.

Így csak bő háromórás az utazás, az M3-as autópályáról az utolsó néhány tíz kilométerre kell letérni, hogy egymásra egypetéjű iker tesvérekként hasonlító, elkádárkockásított kisebb településeken, és az érthetetlenül hosszú piros lámpákkal szabdalt Mátészalkán keresztül megérkezzünk Porcsalmára. És ennyi lesz vasárnap éjszaka-hajnalban is, mert ugyan erős a forgalom, rengeteg az ukrán határ felé tartó segélykamion, de az autópályán ez nem probléma, Porcsalma pedig inkább a román határhoz esik közel, így nem kell az alsóbbrendű utakon a konvojok között zötykölődni.

Kérem, hogy negyed hatra jöjjenek, mert még rendezkedni is kell a szavazóhelységekben – mondja a jegyzőasszony, miután letettük az esküt, én meg számolnék, hogy az nekünk, Budapestről mikori indulást jelent, de az agyam próbál védeni az információtól, úgyhogy inkább nem gondolok bele. A 2-es választókörbe delegált fővárosi sorstársam próbál a községben szállást szerezni, mert akkor elég fél ötkor kelni, a jegyző meg próbál segíteni neki, de az egyetlen panzióban nincs hely, mivel a tulajdonos ukrán menekült családokat fogadott be. Hát akkor így, legyen meg a sors, illetve a 20K22 mozgalom akarata – már majdnem beletörődünk, amikor a jegyzőasszony elárulja azt is, hogy olyan hétfő hajnali kettő, inkább háromra leszünk kész, mivel meg kell várnunk, amíg Mátészalkán hitelesítik a jegyzőkönyveket. Nagy sóhaj, négyévente egyszer belefér.

Őrült világ ez, ahol önkénteseknek kell bevállalniuk a sokszor több száz kilométeres utazást saját kontóra, ráadásul egy hét alatt kétszer, csak mert a községekben, falvakban, de az apróbb városokban se dívik elvállalni a nem kijelölt hivatali, és nem kormánypárti delegáltságot. Így fordulhatott elő, hogy a korábbi választásokon teljes régiók maradtak ellenzéki „felügyelet” nélkül, és így fordul elő 2022-ben, hogy most először szinte az összes választókörben nem fideszes pártdelegált szavazatszámlálók is szolgálatba állnak.

És hogy mennyi is az annyi, no meg, hogy milyen hangulat várja a távolból érkező „gyüttmenteket”? Kiderül a videóból.