Müller Cecília és az eloltás

Müller Cecília és az eloltás

Bedros J. Róbert, az országos kórházfőparancsnok helyettese, főigazgató készül, hogy beadja Müller Cecília országos tiszti főorvosnak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját Budapesten a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. január 13-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ficsor Benedek interjúalanya, Hoványi Márton, aki többek közt retorikaiskolát is vezet, nemrégiben megjegyezte: Müller Cecília tiszti főorvost, aki naponta szól a néphez nagyon fontos ügyekben, jobban fel kellett volna készíteni erre a szerepre kommunikációs szempontból.

Igaza lehet. Annak ellenére, hogy én egyébként nem vagyok olyan szigorú a tiszti főorvos asszonnyal; a „nyunyóka” például kifejezetten tetszett, és még az „oltakozik”-ot is remek nyelvi leleménynek tartom. (Balázs Géza állítja, ő már 2019-ben szótárazta mint orvosi szlengben használatos kifejezést, de országos ismertségét mégiscsak Müller Cecíliának köszönhetjük.) Az „oltakozási lehetőség” már jobban bántja a fülemet, de még túlteszem magam rajta valahogy.

Március elején azonban szörnyű dolgokat hallottam a koronavírus-tájékoztatón. Müller Cecília itt kifejezte reményét, hogy a hétvégén rendelkezésre álló vakcinamennyiséget „igénybe is veszik az oltakozók, és eloltásra is kerül”. Korábbi oltóanyagokról így beszélt: ezeknek csak „egy része került nyilván eloltásra, a harmadik része elraktározásra került”. De azt is mondta megint más vakcináról, hogy bízik benne, „a jövő héten már ez is oltásra tud kerülni”.

Eloltásra kerül? Itt nincs mentség, ez nem orvosi szleng, ez a magyar nyelv kerékbe törése. Megnéztem, a főorvos asszony már korábban is kiejtette a száján. Szerepel ezen kívül például egy tűzvédelmi berendezés ismertetőjében is: „A tűz pillanatokon belül eloltásra kerül, minimalizálva a károkat.” Itt is rémes. Kerüljön száműzésre innen is, onnan is!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/10. számában jelent meg, március 5-én.