Hat góllal a brazilokat is lelépte a magyar férfikézilabda-válogatott

Hat góllal a brazilokat is lelépte a magyar férfikézilabda-válogatott

Szita Zoltán kapura dob a védekező brazil Thiago Ponciano és Rogerio Moraes előtt a férfikézilabda-világbajnokság középdöntője I. csoportjában játszott Magyarország–Brazília-mérkőzésen Kairóban 2021. január 21-én (Fotó: MTI/EPA/Pool)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jó helyzetből kezdhette meg a középdöntős menetelést a magyar válogatott, miután a lehető legtöbb, négy ponttal érkezett meg a csoportba. A brazilok két döntetlennel és egy hozott ponttal érkezett meg a második felvonásra. Az előző világbajnokságon kilencedik, valamint a legutóbbi olimpián rendezőként hetedik helyezett csapatnak a koronavírus-járvánnyal is meg kellett küzdenie, a szövetségi kapitányuk, Oliveira a csoport meccsek alatt fertőzése miatt nem lehetett jelen, és még a szerdai PCR-tesztje is pozitív volt.

A meccset két adok-kapok góllal indították meg a csapatok, nálunk előbb Hornyák, majd Szita volt eredményes, öt perc játék után 2–2 volt az állás. Egy szűk perccel később Máthé Dominik juttatta ismét előnyhöz a magyarokat, hogy aztán Mikler remek védésével meg is maradjon, 3–2. Ezt követően újra a brazilok lendültek be, előbb egy alulról csavart átlövésből, majd egy szélső góllal fordítottak, 3–4. Szerencsére a mieink nem engedték el az ellenfelet, Bánhidi is megérkezett a meccsbe egy lövéssel, 4–4. Az első tíz perc kiegyenlített játékot hozott, 5–5, majd egy gyors gólváltás után 6–6 volt az állás.

Egy brazil figura után Sipos, majd Bánhidi védekezett keményen, utóbbit kiállították két percre, míg a hetest belőtték. Egy remek akció után Hornyákot billentették ki a súlypontjából – brazilok kiállítás és magyar büntető jött. Ezt Máthé hidegvérrel értékesítette, majd egy újabb akció után már vezetéshez juttatta a magyarokat, 8-7. Ekkor egy akció során súlyos térdsérülést szenvedett a brazilok jobbátlövője, Toledót hordágyon vitték le. A folytatást követően az első negyedórára először lett két gólos a magyar vezetés, Bánhidi és Máthé vitték a hátukon a csapatot, 10–8. Ancsin is pályára lépett, hogy aztán remek gólpasszt adjon Bánhidinek, már három volt az előny, 11–8. Ancsint nem sokkal később kiszórták két percre, és ezt gyorsan ki is használta az ellenfél, 11–9. Ezt követően a Bodó-Bánhidi összjáték sem jött össze, nagyot védett a brazil kapus, az ellentámadásból pedig újra eredményesek lettek. A négy gólos előnyért mentünk volna, ám pont az ellenkezője történt, egy gólra, 11–10 apadt az előny.

Bő tíz perccel az első játékrész vége előtt picit mintha megtorpant volna a magyar csapat, ám egyenlíteni szerencsére nem tudtak a brazilok – Bodó góljával 12–10 lett. Ancsint azonban másodjára is kiszórták 2 percre, a büntetőt pedig bedobták a brazilok, 12–11. Ezt aztán két magyar gól követte, előbb Bodó bombázott, majd Rosta robogott végig a pályán és ütemtelen labdája utat talált a kapuba, 14–11. Rosta aztán nem állt meg, négy perccel a félidő vége előtt már néggyel léptünk meg, 15–11. A brazil stáb ekkor kért időt, de lendületet nem tudtak adni játékuknak. A meccs e szakaszában hat percig nem tudtak gólt dobni, míg Bodó megpattanó löketével már öt volt a magyar előny, 16–11. Nyolc másodperccel az első félidő vége előtt – még egy utolsó támadás előtt – a magyar stáb is kikérte az idejét: Nagy Bence azonban nem tudta kihasználni a helyzetét, így maradt az ötgólos előny 30 perc játék után.

A második játékrészben nagy lendülettel kezdtek a csapatok, ám két percet kellett várni az első gólig, amit Bánhidi szerzett, így növelve a magyarok előnyét, 17–11. A jó eredményhez Mikler bravúrjai is hozzájárultak, a magyar hálóőr lehúzta a rolót az ellenfél előtt. A braziloknak végül több mint tíz perc kellett, hogy ismét betaláljanak, igaz, előtte kaptak még egyet, így 18-–2-re alakult az eredmény. Sőt, ekkor kiállítottak egy brazilt, ezt kihasználva pedig Lékai növelte tovább a magyar előnyt, 19–12.

A brazilok azonban nem engedték el a meccset, előbb egy átlövésből, majd két további akció góllal négyre, 19–15-re jöttek fel. Érdekes momentum volt, hogy Szita brutális bombája a felső lécről jól láthatóan a gólvonal mögé pattant, ám nem volt videó, így gól sem. A mieink ekkor kicsit megtorpantak, a brazilok háromra jöttek fel, 20-17-re. Időt is kért a magyar stáb, próbálták felrázni a csapatot. Egy remek szélső góllal ismét néggyel ment a magyar csapat, majd Bánhidi kétperces büntetése után a hetesre beálló Székely fogta a brazil lövést. Emberhátrányban is sikerült növelni az előnyt, Lékai egy távoli bombával vétette észre magát, 22–17. Sőt, ekkor ismét magasabb fokozatra kapcsolat a válogatott, két remek Mikler-reflex védés után Sunajko értékesített egy ziccert, 23-17.

Időt kértek a brazilok, ám újfent a magyar válogatott volt eredményes, egy elcsent labdával a védelem legkeményebb tagja, Sipos indult meg és vágta be, 24-17. Újra hét lett az előny, de nem sokáig, Mikler lába között befért egy labda, 24-18. Ezután Máthé próbálkozott, amit védett az ellenfél kapusa, ám a kipattanóból Hornyák tovább növelte az előnyt, 25-18. A magyarok szép lassan darálták be az ellenfelet, egy ejtésre egy akció és egy szélső góllal válaszoltak, hét perccel a vége előtt már nyolc gól volt közte, 27-19. Egy brazil találat után az utolsó öt percre egy Ancsin lökettel fordultak rá a mieink.

Langaro nagyon megszórta a magyarokat, nyolc gólt is dobott, ám Sunajko válaszával az utolsó percre fordulva is hét volt az előny, 29-22. A végén a brazilok még egy kínai figurából is lőttek egy gólt, ám a vége így is hat gólos győzelem lett. Két szerzett ponttal, továbbra is százszázalékos teljesítménnyel pedig a magyarok maradtak a középdöntős csoportjuk élén hat ponttal. Szombaton a lefújáskor még csoport második lengyelek jönnek majd.

– A játék minden elemében tudtunk egy kicsit fejlődni – mondta az M4 Sporton Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. „A védekezés ma egy kicsit nehezebben állt össze, mert nem volt időnk sokat gyakorolni a költözés miatt. A huszadik perctől megérezték a fiúk a belső posztokon, hogy mi a teendő, kikre kell figyelni. Érezhető volt, hogy a brazilokból sokkal többet kivettek a küzdelmes csoportmérkőzéseik, éreztük, hogy egyre jobban fáradnak, kevesebb emberük van, így biztos győzelmet tudtunk aratni.”

Középdöntő, I. csoport, 1. forduló
Új Főváros, zárt kapuk mögött, v.: Brunner, Salah (svájciak)

Magyarország–Brazília: 29-23 (16-11)

Lövések/gólok: 47/29, illetve 45/23
Gólok hétméteresből: 1/1, illetve 3/2
Kiállítások: 8, illetve 6 perc

Magyarország: Mikler – Sunajko (4), Szita (2), Lékai (3), Bánhidi (5), Máthé (4), Hornyák (3), cserék: Sipos (1), Rosta (2), Ancsin (1), Bodó (4), Nagy B., Székely, Hanusz. Szövetségi kapitány: Gulyás István