Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Hat góllal a brazilokat is lelépte a magyar férfi kézilabda-válogatott

Szerző: | 2021. január 21., 19:38 | Sport

Szita Zoltán kapura dob a védekező brazil Thiago Ponciano és Rogerio Moraes előtt a férfi kézilabda-világbajnokság középdöntője I. csoportjában játszott Magyarország-Brazília mérkőzésen Kairóban 2021. január 21-én (Fotó: MTI/EPA/Pool)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jó helyzetből kezdhette meg a középdöntős menetelést a magyar válogatott, miután a lehető legtöbb, négy ponttal érkezett meg a csoportba. A brazilok két döntetlennel és egy hozott ponttal érkezett meg a második felvonásra. Az előző világbajnokságon kilencedik, valamint a legutóbbi olimpián rendezőként hetedik helyezett csapatnak a koronavírus-járvánnyal is meg kellett küzdenie, a szövetségi kapitányuk, Oliveira a csoport meccsek alatt fertőzése miatt nem lehetett jelen, és még a szerdai PCR-tesztje is pozitív volt.

HIRDETÉS - AIP

A meccset két adok-kapok góllal indították meg a csapatok, nálunk előbb Hornyák, majd Szita volt eredményes, öt perc játék után 2-2 volt az állás. Egy szűk perccel később Máthé Dominik juttatta ismét előnyhöz a magyarokat, hogy aztán Mikler remek védésével meg is maradjon, 3-2. Ezt követően újra a brazilok lendültek be, előbb egy alulról csavart átlövésből, majd egy szélső góllal fordítottak, 3-4. Szerencsére a mieink nem engedték el az ellenfelet, Bánhidi is megérkezett a meccsbe egy lövéssel, 4-4. Az első tíz perc kiegyenlített játékot hozott, 5-5, majd egy gyors gólváltás után 6-6 volt az állás.

HIRDETÉS - AIP

Egy brazil figura után Sipos, majd Bánhidi védekezett keményen, utóbbit kiállították két percre, míg a hetest belőtték. Egy remek akció után Hornyákot billentették ki a súlypontjából – brazilok kiállítás és magyar büntető jött. Ezt Máthé hidegvérrel értékesítette, majd egy újabb akció után már vezetéshez juttatta a magyarokat, 8-7. Ekkor egy akció során súlyos térdsérülést szenvedett a brazilok jobbátlövője, Toledót hordágyon vitték le. A folytatást követően az első negyedórára először lett két gólos a magyar vezetés, Bánhidi és Máthé vitték a hátukon a csapatot, 10-8. Ancsin is pályára lépett, hogy aztán remek gólpasszt adjon Bánhidinek, már három volt az előny, 11-8. Ancsint nem sokkal később kiszórták két percre, és ezt gyorsan ki is használta az ellenfél, 11-9. Ezt követően a Bodó-Bánhidi összjáték sem jött össze, nagyot védett a brazil kapus, az ellentámadásból pedig újra eredményesek lettek. A négy gólos előnyért mentünk volna, ám pont az ellenkezője történt, egy gólra, 11-10 apadt az előny.

Bő tíz perccel az első játékrész vége előtt picit mintha megtorpant volna a magyar csapat, ám egyenlíteni szerencsére nem tudtak a brazilok – Bodó góljával 12-10 lett. Ancsint azonban másodjára is kiszórták 2 percre, a büntetőt pedig bedobták a brazilok, 12-11. Ezt aztán két magyar gól követte, előbb Bodó bombázott, majd Rosta robogott végig a pályán és ütemtelen labdája utat talált a kapuba, 14-11. Rosta aztán nem állt meg, négy perccel a félidő vége előtt már néggyel léptünk meg, 15-11. A brazil stáb ekkor kért időt, de lendületet nem tudtak adni játékuknak. A meccs e szakaszában hat percig nem tudtak gólt dobni, míg Bodó megpattanó löketével már öt volt a magyar előny, 16-11. Nyolc másodperccel az első félidő vége előtt – még egy utolsó támadás előtt – a magyar stáb is kikérte az idejét: Nagy Bence azonban nem tudta kihasználni a helyzetét, így maradt az ötgólos előny 30 perc játék után.

A második játékrészben nagy lendülettel kezdtek a csapatok, ám két percet kellett várni az első gólig, amit Bánhidi szerzett, így növelve a magyarok előnyét, 17-11. A jó eredményhez Mikler bravúrjai is hozzájárultak, a magyar hálóőr lehúzta a rolót az ellenfél előtt. A braziloknak végül több mint tíz perc kellett, hogy ismét betaláljanak, igaz, előtte kaptak még egyet, így 18-12-re alakult az eredmény. Sőt, ekkor kiállítottak egy brazilt, ezt kihasználva pedig Lékai növelte tovább a magyar előnyt, 19-12.

A brazilok azonban nem engedték el a meccset, előbb egy átlövésből, majd két további akció góllal négyre, 19-15-re jöttek fel. Érdekes momentum volt, hogy Szita brutális bombája a felső lécről jól láthatóan a gólvonal mögé pattant, ám nem volt videó, így gól sem. A mieink ekkor kicsit megtorpantak, a brazilok háromra jöttek fel, 20-17-re. Időt is kért a magyar stáb, próbálták felrázni a csapatot. Egy remek szélső góllal ismét néggyel ment a magyar csapat, majd Bánhidi kétperces büntetése után a hetesre beálló Székely fogta a brazil lövést. Emberhátrányban is sikerült növelni az előnyt, Lékai egy távoli bombával vétette észre magát, 22-17. Sőt, ekkor ismét magasabb fokozatra kapcsolat a válogatott, két remek Mikler-reflex védés után Sunajko értékesített egy ziccert, 23-17.

Időt kértek a brazilok, ám újfent a magyar válogatott volt eredményes, egy elcsent labdával a védelem legkeményebb tagja, Sipos indult meg és vágta be, 24-17. Újra hét lett az előny, de nem sokáig, Mikler lába között befért egy labda, 24-18. Ezután Máthé próbálkozott, amit védett az ellenfél kapusa, ám a kipattanóból Hornyák tovább növelte az előnyt, 25-18. A magyarok szép lassan darálták be az ellenfelet, egy ejtésre egy akció és egy szélső góllal válaszoltak, hét perccel a vége előtt már nyolc gól volt közte, 27-19. Egy brazil találat után az utolsó öt percre egy Ancsin lökettel fordultak rá a mieink.

Langaro nagyon megszórta a magyarokat, nyolc gólt is dobott, ám Sunajko válaszával az utolsó percre fordulva is hét volt az előny, 29-22. A végén a brazilok még egy kínai figurából is lőttek egy gólt, ám a vége így is hat gólos győzelem lett. Két szerzett ponttal, továbbra is százszázalékos teljesítménnyel pedig a magyarok maradtak a középdöntős csoportjuk élén hat ponttal. Szombaton a lefújáskor még csoport második lengyelek jönnek majd.

– A játék minden elemében tudtunk egy kicsit fejlődni – mondta az M4 Sporton Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. „A védekezés ma egy kicsit nehezebben állt össze, mert nem volt időnk sokat gyakorolni a költözés miatt. A huszadik perctől megérezték a fiúk a belső posztokon, hogy mi a teendő, kikre kell figyelni. Érezhető volt, hogy a brazilokból sokkal többet kivettek a küzdelmes csoportmérkőzéseik, éreztük, hogy egyre jobban fáradnak, kevesebb emberük van, így biztos győzelmet tudtunk aratni.”

Középdöntő, I. csoport, 1. forduló
Új Főváros, zárt kapuk mögött, v.: Brunner, Salah (svájciak)

Magyarország – Brazília 29-23 (16-11)

Lövések/gólok: 47/29, illetve 45/23
Gólok hétméteresből: 1/1, illetve 3/2
Kiállítások: 8, illetve 6 perc

Magyarország: Mikler – Sunajko (4), Szita (2), Lékai (3), Bánhidi (5), Máthé (4), Hornyák (3), cserék: Sipos (1), Rosta (2), Ancsin (1), Bodó (4), Nagy B., Székely, Hanusz. Szövetségi kapitány: Gulyás István

Címkék: Brazília, férfikézilabda, kézilabda, kézilabda-világbajnokság, Magyarország


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – Raktárcsend

Pin It on Pinterest