Meglepték a japánok a férfivízilabda-válogatottat, de végül nyertek a magyarok

Meglepték a japánok a férfivízilabda-válogatottat, de végül nyertek a magyarok

Hárai Balázs és a japán Micuaki Siga a tokiói nyári olimpia férfivízilabda-tornáján az A csoport második fordulójában játszott Magyarország–Japán-mérkőzésen a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. július 27-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A félidőben még 8–8 volt, a végére megrázták magukat és 16–11-re megverték a hazaiakat. Reméljük, az első félidei játék már nem köszön vissza az olimpia további részében.

Ha tömören és velősen kellene jellemezni: az idejét sem tudni, mikor láthatott a közönség ennyire erőtlen magyar férfivízilabda-válogatottat, mint a tokiói olimpia csoportkörének második, Japán ellen megvívott mérkőzésén. A görögöktől elszenvedett vereség után egyértelműnek tűnt, hogy győzelmekre van szüksége Märcz Tamás csapatának ahhoz, hogy bebiztosítsa a továbbjutást a kieséses szakaszba.

Ami azonban az első félidőben történt, arra nehéz szavakat találni. Akárhányszor gólt dobott a magyar együttes, arra az első két negyedben mindig jött válasz japán részről. Kétszer nyolc perc után 8–8 volt az állás úgy, hogy a második negyedet 5–4-re japán nyerte. A meccs e szakaszának egyes pillanataiban a sokat látott magyar szurkolók azt érezhették, mintha nem lenne semmiféle védekezés. Annyira még azt sem lehetett mondani, hogy a bírók ellenünk fújnának megtámogatva a hazaiakat, de az azért több mint kellemetlennek, amikor büntetőt hagyunk ki japán ellen. Sajnos az első félidőben ez is megtörtént. Igaz, Manhercz hibáját Vámos javította, akinek sikerült ötméteresből is betalálnia.

Pásztor Mátyás és a japán Juszuke Simizu a tokiói nyári olimpia férfi vízilabdatornáján az A csoport második fordulójában játszott Magyarország–Japán-mérkőzésen a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. július 27-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A harmadik negyedre aztán megtorpantak a hazaiak, a harmadik 8 percet 5–2-re hozta le a magyar együttes. Ettől függetlenül arra játszani, hogy kifárad az ellenfél, nem biztos, hogy tuti taktika, illetve, egy picit is jobb csapat esetében – akik esetleg mégis bírják – igen veszélyes lehet.

A negyedik negyedben tovább növelte előnyét a magyar csapat: 16–11 lett a vége. Végül minden olimpiai újoncunknak sikerült betalálnia. A lényeg, a magyar férfivízilabda-válogatott megnyerte első meccsét. A következő mérkőzést két nap múlva, csütörtökön, magyar idő szerint hajnali 3 órakor vívja majd a Märcz-csapat a torna leggyengébb együttese, Dél-Afrika ellen. A magyar győzelem esetén nemzeti válogatottunk bebiztosítja a helyét a kieséses szakaszba.

Märcz Tamás szövetségi kapitány magyaráz a játékosoknak a tokiói nyári olimpia férfi vízilabdatornáján az A csoport második fordulójában játszott Magyarország–Japán-mérkőzésen a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. július 27-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

– Az történt, amire számítottunk – értékelt a meccs után Märcz Tamás, szövetségi kapitány. „Szakvezetőként elég sok mérkőzést játszottam Japán ellen az elmúlt években, és majdnem mindig ugyanez a forgatókönyv valósul meg. Az elején van egy kis zűrzavar, de mentálisan így készítettük fel a játékosokat, hogy ne idegeskedjenek egy pillanatig se attól, hogy fej fej mellett megyünk. Tudtuk, hogy ha azt csináljuk, amit megbeszéltünk, akkor meg fogjuk nyerni a mérkőzést, mert vagyunk olyan jók. Egyébként nagyon tisztelem a japán csapatot, szerintem elképesztő színfoltja a nemzetközi vízilabdának, mindenkinek megnehezíti a dolgát.”

Märcz Tamás azt is hozzátette: örül, hogy megvan az első győzelem a tornán, s reméli, hogy ez megadja a nyugalmat a játékosoknak. „De persze kell a feszültség is, hiszen valamit szeretnénk ettől a következő másfél héttől” – fogalmazott.

– Tudtuk, hogy szívós ez a japán csapat. A félidőben azért egy kicsit izgultam, nem vártam, hogy ikszre fogunk állni – értékelt a csapatkapitány, Varga Dénes. „Ami nem tetszett, az az, hogy nyolc gólt kaptunk. Mi nyolcat lőttünk mindkét félidőben, ami jó, de kaptunk is rendesen. Az első félidőben a hat a hat elleni játékban rontottunk, talán túlságosan is arra készültünk, hogy káosz lesz, és túlzásba vittük egymás segítését. Így olykor üresen maradt egy-egy japán játékos, és ők ezt elég jól kihasználták.”

Tokiói olimpia, vízilabda, férfiak
Csoportkör, A csoport, 2. forduló

Japán–Magyarország: 11–16 (3–4, 5–4, 2–5, 1–3)