Negyvenhárom év után nyert német csapat ellen a Ferencváros

Negyvenhárom év után nyert német csapat ellen a Ferencváros

Pillanatkép az Európa-liga csoportkörében, a G csoport hatodik fordulójában játszott Ferencváros-Bayer Leverkusen mérkőzés előtt a Groupama Arénában 2021. december 9-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután már korábban egyértelművé vált, hogy az eddig pontot sem szerző, csoportja utolsó helyén álló Ferencváros számára nem lesz folytatás a tavasszal a nemzetközi kupában, a cél egyértelmű volt: a tisztes búcsú. A feladat azonban szinte lehetetlennek tűnt: az Európa-ligában csoportelső, a német bajnokságban 3. helyen álló Bayer Leverkusen még teljesen felforgatott kezdővel is iszonyatosan nehéz ellenfél – mindössze ketten maradtak a Greuther Fürth elleni legutóbbi, 7–1-re megnyert bajnoki első sorából –, így még egy döntetlen is nagy fegyverténynek számít ellenük.

A Fradi agilisen kezte a mérkőzést, az első nagy helyzet a 4. percben Tokmac előtt adódott: egy laza hazaadást követően az FTC norvég támadója csapott le a labdára, és vezethette egyedül a németek kapusára, ám végül nem sikerült kicseleznie Lunyovot, a labda pedig végül Tokmacról is ment ki. Az első tíz perc hazai nyomása után kicsit kijött a szorításból a német gárda, egyre jobban feltolták a védekezésüket, és kemény beleálltak a párharcokba. Nem sokkal később pedig a labdabirtoklás aránya is a németek javára billent. Ez aztán helyzetben is megmutatkozott: Bellarabi futott el a jobboldalon, majd az alapvonalról visszaívelt labdáját Dibusz pont Amiri elé paskolta ki, aki szerencsére jócskán felé bikázta a játékszert.

Az első negyedóra végén megint lehetőség adódott a Fradi előtt, veszélyesen is kanyarodott be a szögletük, ám nem ért embert. A Leverkusen játékosai közben villámgyors ellenakciót vezettek a magyar kapura. A végén megint Bellarabi passzolt Amirihez, ám az ötös bal sarkáról kapura stukkolt labdát Dibusz lábbal védte. A 24. percben csúnyán szabálytalankodtak Blaziccsal szemben, az orosz bíró engedte a játékot és egy kavarás után Pecosz emelt a magyar kapuba. Aztán azért csak sikerült visszafújni az esetet, a gól nem ért, a kissé alattomosan talpaló Bellarabi pedig sárgát kapott a megmozdulásáért.

Fél óra után egyre nyomasztóbb lett a vendégek fölénye: percek alatt ledominálták a játékot a Leverkusen játékosai. A 39. percben aztán egy labdaszerzés után gyors passzokkal a kapu elé került az FTC, Loncar indította Tokmacot, a tizenhatos elé belőtt labdára egy védővel csaptak le, aki kicsit talán lökte a hazai csatárt, aki elesett, ám az orosz bíró sípja néma maradt. A videóbíró szobából sem jeleztek aztán büntetőt.

A félidő előtti utolsó pár perc kifejezetten mozgalmasra sikeredett, mindkét csapat nagyon meg akarta szerezni a vezetést. Ferencvárosi részről Uzuni volt talán a legaktívabb, az albán támadónak több jó csele és elmozgása is volt jobboldalon, Loncarral jól együtt mozogtak. Végül aztán gól nem született az első 45 percben. S noha a hazaiak a végére feljöttek, a félidei statisztikák a Leverkusen fölényét mutatták. A labdabirtoklás 58:42 százalék volt a javukra, míg 340-et passzoltak 88 százalékos pontossággal, míg az FTC-nél 251-ből 82 százalék ment saját játékostárshoz.

A félidőben mindkét mester cserére szánta el magát: a Fradiba Tokmac helyett Ryan Mmaee, míg a Leverkusenbe Tapsoba helyett Tah érkezett. A hazaiak lendületesen kezdték a második játékrészt. Ezt jól jelezte, hogy a németek egyre több apró, meg olykor kissé alattomosnak tűnő szabálytalanságot követtek el a hazaiak ellen. Az 56. percben aztán ismét megfagyott a vér a zöld-fehér drukkerekben: egy passzt követően a brazilokkal olimpiai bajnok Paulinho gurított Dibusz kapujába, ám a találatot les miatt nem adták meg.

Egy óra elteltével Laidouni előtt adódott egy lehetőség: jobbal úgy húszról egy hajszállal a léc fölé tekert. A 64. percben ismét cseréltek a vendégek: Palaciost Andrich váltotta. A frissen beállt Hertha-nevelés azonnal észre is vetette magát, a lendületben mellett elmenő Zachariassennel szemben szabálytalankodott egy csúnyát, ám az orosz bíró ezt is továbbengedte. A 69. percben a baloldalon elfutó Paulinho passzolt a tizenegyes pont körül teljesen egyedül helyezkedő Amiri lőhetett senkitől sem zavartatva, ám Dibusz ezúttal is a helyén volt, és lábbal kitolta a labdát. A 71. percben ismét mindkét csapat cserélt: a Fradiba Zachariassen helyett Somália, míg a Leverkusenbe Bellarabi helyett Diaby, Aránguiz helyett pedig Frimpong szállt be a meccsbe.

A 73. percben Amiri lökte el Ryan Mmaeét, 29 méterről kissé balról járt szabadrúgás, ám azt Zubkov sajnos kaput sem találva felé durrantotta. A 78. percben az FTC büntetőterületére történő leverkuseni betörést követően Paulinho passzolt Alario elé, aki kisodróás közben 8 méterről jobbal lőtt kapura, a labda elgurult Dibusz mellett, ám a gólvonal előtt Samy Mmaee mentett és kirúgta a játékszert. A 81. percben újabb Fradi csere jött: a jól játszó Loncar helyett Vécsei, a másik oldalon Alario helyett Adli érkezett.

A 82. percben aztán jött a Ferencváros gólja: Uzuni kis szögletét Zubkov tekerte be, a berobbanó Laidouni fejjel bólintotta be a rövidbe az ötös sarkáról, 1–0! A gólszerző 3 perccel később sárgát kapott Andrich felrúgásáért. A szabadrúgás szerencsére veszélytelennek bizonyult. A meccs végére a hazai gólnak köszönhetően felpörögtek az események: előbb Recosz, majd Kossounou kapott sárgát, ám a szabadrúgásokkal sajnos a Ferencváros sem tudott élni. A 88. percben Cabraja váltotta Zubkovot. Aki nem sokkal később be is sárgult szintén. A három perc hosszabbítás vontatottan és a vendéket teljes nyomása mellett haladt, de a németek nem találták az utat a kapuba.

A végén óriási siker: 1–0-ra nyert a Ferencváros a csoportelső Bayer Leverkusen ellen. A magyar együttes így 1978 óta tudott győzni német ellenfél ellen, és megőrizte tartását, három ponttal zárta végül az EL-csoportját.

Európa-liga, G csoport, 6. forduló
Budapest. Groupama Aréna, 12 127 néző.
Vezeti: Kirill Levnyikov (orosz)

Ferencváros–Leverkusen: 1–0 (0–0)
Gól: Laidouni (82.)
Sárga lap: Laidouni (85.), Blazic (90.), Cabraja (92.), ill. Bellarabi (25.), Recosz (86.), Kossounou (88.)

Ferencváros: Dibusz – Botka, S. Mmaee, Blazic, Kovacevic – Laidouni, Loncar (Vécsei 81.), Zachariassen (Somália 71.) – Zubkov (Cabraja 88.), Uzuni, Tokmac (R. Mmaee 46.). Vezetőedző: Peter Stöger

Leverkusen: Lunyov – Recosz, Kossounou, Tapsoba (Tah 46.), Sinkgraven – Aránguiz (Frimpong 71.), Palacios (Andrich 64.) – Amiri –, Bellarabi (Diaby 71.), Alario (Adli 88.), Paulinho. Vezetőedző: Gerardo Seoane

A csoport másik összecsapásán egy fordulatos mérkőzésen a skót Celtic 3–2-re legyőzte a spanyol Betist. Így kialakult a csoport végeredménye, a Leverkusen és a Betis az Európa-ligában, míg a harmadik Celtic a harmadik számú európai sorozatban, az idén debütáló UEFA Európa Konferencia Ligában folytathatja majd tavasszal.