A Slavia Prahát is búcsúztatta a Bajnokok Ligájából a Ferencváros

A Slavia Prahát is búcsúztatta a Bajnokok Ligájából a Ferencváros

Henry Wingo, a Ferencváros és Aiham Ousou, a Slavia Praha játékosa a Bajnokok Ligája-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Slavia Praha–Ferencváros visszavágó mérkőzésen Prágában 2021. augusztus 10-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Utoljára 1938-ban tudott gólt rúgni a Ferencváros Prágában a Slaviának, ám akkor sem sikerült nyerniük, 2–2 lett a vége ás a hazai 2–0-s vereséggel kiesett a zöld-fehér alakulat. Az FTC utoljára 1986-ban játszott utoljára két meccset a cseh alakulattal, ám akkor mindkét találkozóját elveszette az Intertoto kupában – idegenben 2-0-ra, míg otthon 1–0-ra. Most azonban sokkal jobb kilátásokkal várta a visszavágót a Fradi, hiszen egy öngól és Haratin büntetőjének hála 2–0-ra nyert otthon az első körben.

Így nem csoda, hogy ahogy arra számítani lehetett, a hazaiak rohamaival indult a mérkőzés, ám a Slavia mindössze egy Hromada-lövésig jutott, ami 22 méterről Dibusz kapuja felett húzott el. Az első valamire való helyzetet a Ferencváros alakította ki: Botka szerzett labdát a jobb oldalon, szépen passzolt Tokmac elé, aki éles szögből középre adott volna, ám becsúszva mentett a visszafutó Dorley. Tokmac aztán a 19. percben is helyzetbe került, egy labdaszerzés után vezethette Kolár kapusra a játékszert, ám a hálóőr mintha lábbal hárított volna. Azért csak feltételes mód, mert a német bíró érthetetlen módon az akció után nem szögletet, hanem kirúgást ítélt.

Az első félórához közeledve érződött, hogy a csehek kezdtek egyre idegesebbek lenni, sok apró szabálytalanságot követtek el, amik után szinte mindig a földre került egy-egy ferencvárosi játékos, amire a hazaiak minden alkalommal igen csak paprikásak lettek. A 31. percben egy Botkával szembeni egyértelmű szabálytalansággal indult egy prágai akció, ám a blokkról szögletre ment az akció, amiből nem lett veszélyes helyzet. Három perc múlva Botka blokkolt egy veszélyes lövést. A 36. percig bírta aztán a nyomást az FTC: egy baloldali elfutás után a 16. percben kényszerből beálló Sima adott középre, Masopust pedig senkitől nem zavartatva passzolt a hálóba, 1–0. Az első félidő hosszabbításának második percében egy mutatós passzolgatás után Tokmac Wingót akarta helyzetbe hozni, ám az indítása picit rövidre sikeredett; a szögletből pedig csak a gyenge fejesre futotta Botkától.

A második 45 perc eleje is nagy hazai nyomással indult, de sem Stanciu, sem Hromada lövése nem jelentett nagyon nagy veszélyt, a beadásokat pedig szerencsére nem jól játszotta meg a Slavia. Az 58. percben Uzuni szerelt elkésve, sárga lap és a tizenhatos jobb előteréből biztató helyről rúghatott szabadot a Prága. A lövés azonban a sorfalról felé pattant, majd a szögletből sem lett veszélyes helyzet. A Fradi ettől függetlenül nagyon nehéz pillanatokat élt át, nagyon kellett volna, hogy egy kicsit ki tudjanak szabadulni a saját védő harmadukból.

A nyomás a második félidő második felére sem enyhült, de vagy Dibusz védett, vagy kivédekezték a prágai támadásokat, vagy a Slavia játékosai választottak rossz megoldást, a lényeg, nem esett újabb gól. Több csere is érkezett mindkét oldalon: a Fradiban Tokmac helyett Ryan Mmaee érkezett, míg Zachariassent Somália, majd Botkát Zubkov váltotta. Stöger a támadószekciót próbálta meg friss emberekkel feltölteni.

A 84. percben roppant nehéz helyzetbe hozta magát a Fradi: öt percen belül Civic megkapta a második sárgáját egy elkésett, a labdát el nem érő belépője után, így a kiállítás után emberhátrányba került a magyar együttes. Az utolsó percek még nagyobb hazai nyomással teltek, de a Fradi csúszva-mászva is küzdött azért, hogy ne kapjon újabb találatot. A bírók öt percet tettek rá a rendes játékidőre. A 93. percben még Bah próbált kapura tüzelni, de lövése jócskán felé ment. Egy perccel később Sima próbálkozott, de ő sem találta el a kaput. A végére még egy szögletet rúghattak a hazaiak, de nem sikerült újabb gólt rúgniuk.

Ezzel a Fradinak sikerült kiütni azt a csapatot, amely idén csak az angol Arsenallal szemben maradt alul. Ez azt jelenti, a hatalmasat küzdött magyar csapat bejutott a Bajnokok Ligája rájátszásába. Ott a svájci Young Boys és a kolozsvári CFR párharc győztesével találkozik majd. A továbbjutás azt is jelenti, hogy a Ferencváros legrosszabb esetben az Európa Liga csoportkörében játszik majd.

Bajnokok Ligája, selejtező, 3. forduló, visszavágó
Prága, Sinobo Stadion. Vezeti: Stieler (német)

Slavia Praha–Ferencváros: 1–0 (1–0)
Gól: Sima (36.)
Sárga lap: Dorley (40.), Traoré (85.), ill. Haratin (24.), Zachariassen (33.), Uzuni (58.), Civic (79.), Kovacevic (84.), R. Mmaee (94.)
Kiállítva: Civic (84.)

Slavia Praha: Kolár – Bah, Holes, Kacsaraba, Dorley – Hromada (Traoré 65.), Stanciu – Masopust (Musa 75.), Schranz (Plavsics 65.), Olayinka (Sima 16.) – Vezetőedző: Jindrich Trpisovsky

Ferencváros: Dibusz – Wingo, Blazic, S. Mmaee (Kovacevic 46.), Civic – Botka (Zubkov 78.), Laidouni, Haratin – Tokmac Nguen (R. Mmaee 67.), Zachariassen (Somália 71.), Uzuni. Vezetőedző: Peter Stöger