Bronzérmet nyert a női vízilabda-válogatott

Bronzérmet nyert a női vízilabda-válogatott

A bronzérmes magyar csapat ünnepli győzelmét a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia női vízilabdatornáján a harmadik helyért játszott Magyarország - Orosz Olimpiai Csapat mérkőzés végén (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Negyedjére játszott a harmadik helyért olimpián a női pólócsapat. Az ellenfél Rio után ismét az orosz csapat volt, és egy izgalmas mérkőzésen ezúttal végre sikerült őket legyőzni 11–9-re. Először nyert érmet olimpián a magyar női szakág vízilabdában!

Az nem lehet, hogy negyedjére is negyedikek legyenek – ezzel a fohásszal ülhettek le a képernyő elé a magyar női vízilabda válogatottért szurkolók. Szó mi szó, negyedik olimpiáján került legjobb négybe a magyar együttes, ám eddig döntőbe egyszer sem sikerült bekerülniük, ezúttal Tokióban sem. A magyarok a bronzmeccsen azokkal az oroszokkal játszhattak, akikkel a mostani olimpián már játszottak egy döntetlent, ahogy öt éve Rióban épp velük mérkőztek meg egy ki-ki meccsen, és maradtak sajnos alul az utolsó pillanatban.

Ilyen előzmények után ugrott medencébe Bíró Attila csapata, és szerencsére nem úgy kezdtek, mint a spanyolok ellen, ahol majd másfél negyedig gólt sem tudtak dobni. Ezúttal már az első támadásból megszerezték a vezetést. Ez azonban nem tartott sokáig, 2–1-re fordítottak az oroszok, ám Keszthelyi blokkról megpattanó és a kapuba így beeső lövésével ismét egyenlő lett az állás a negyed közepén. Ezt követően nagy mezőnyharc ment a medencében, ám egyik csapat sem tudott újabb találatot szerezni. A negyed végén még videóbíróval megnéztek egy orosz lövést, ám végül úgy találták, az nem jutott túl a gólvonalon.

A második negyed jól indult: előbb Garda, majd Vályi lőtt gólt, s sikerült két góllal meglépni az orosz elől. A meccs e szakaszában kifejezetten jól védekezett a magyar csapat, jók voltak a blokkok s Magyarinak is akadt több jó védése is. Ugyan az orosz próbáltak zárkózni, de a magyarok ezúttal kíméletlenül kihasználták a helyzeteiket, és két perccel a félidő vége előtt már három góllal lépett meg az ellenféltől. Keszthelyi és Vályi góljaival 6-3-ra módosult az eredmény. A második felvonás végére felgyorsultak az események, két orosz gólra Szűcs válaszolt, így féltávnál 7-5-tel mentek pihenni a csapatok.

Hogy a meccs még koránt sem volt lefutva, azt jól tükrözte a harmadik negyed nyitánya: egy orosz akciót követően büntetőt ítéltek a mieink ellen, amit Prokofjeva kegyetlenül kihasznált, s ötméteresét követően már egy találatra zárkózott fel az orosz csapat. Sőt, sajnos, Prokofjeva révén sikerült ki is egyenlíteniük, így hamar elillant a magyar előny. Érezhetően megzuhant a meccs e szakaszában a magyar csapat, ugyanis 4 gólt kaptak zsinórban a mieink, és már az oroszok vezettek 8–7-re. A harmadik negyedben nem sikerült gólt dobni, így azt az oroszok nyerték 3–0-ra.

A negyedik negyedben negyedszerre is elhozta a labdát Vályi Vanda, akinek végre sikerült megtörnie a magyar gólcsendet is, 8–8-ra alakítva az eredményt. És a magyarok mentek előre, Gurisatti révén sikerült ismét megszerezni a vezetést. De az oroszok is daráltak tovább, egy bejátszást követően Tyimofejeva egy magyarral a nyakán is beejtette a labdát Magyari mögé. 9–9-nél emberelőnybe kerültek az oroszok, akik időt is kértek a támadás előtt. Újabb gólt azonban nem sikerült lőniük, mert jól blokkolt a magyar együttes. Ezután a mieink jutottak emberelőnyhöz, s Bíró Attila kért időt. Aztán jött a magyar gól: Illés nem hibázta el. A magyar blokkok továbbra is jók voltak, iszonyatosan hajtósra sikeredett a vége, de ezt már megszokhattuk a bronzmeccsek során és az oroszokkal szemben. Egy perccel a vége előtt ismét időt kért Bíró Attila, ám ebből nem született gól.

Magyari azonban kivédte az utolsó orosz támadást, mi több, egész pályás gólt dobott az üres kapura, 11–9! Innen nem volt visszaút! Végre, negyedjére megnyerte a bronzmeccset a magyar női vízilabda válogatott. Ezzel a harmadik hellyel először szerzett érmet olimpián a magyar női szakág vízilabdában!

Tokiói olimpia, vízilabda, nők, bronzmérkőzés

Magyarország–Oroszország: 11–9 (2–2, 5–3, 0–3, 4–1)

Korábbi cikkeinket a tokiói olimpiáról itt olvashatják!