Kiütötte a spanyolokat és bronzérmes a magyar vízilabda-válogatott

Kiütötte a spanyolokat és bronzérmes a magyar vízilabda-válogatott

A magyar férfi vízilabda-válogatott a tokiói olimpia bronzmeccsén 2021. augusztus 8-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A férfivízilabda-válogatott Spanyolország elleni bronzmeccse azt jelentette, hogy a tokiói olimpia harmadik helyéért lejátszott mérkőzésén megismétlődött a legutóbbi Európa-bajnokság döntője. Amit egyébként Vogel Soma kivédett utolsó büntetőjével a magyarok nyertek. Kellett is a jó szerencse, mert fájó volt még a görögök ellen lejátszott elődöntő.

Az első negyed igazi hullámvasútként indult: előbb a spanyolok szerezték meg a vezetést, majd Manhercz és Zalánki góljaival fordítottak a mieink. A játékrész vége úgy nézett ki az ellenfélé lesz, amely két góllal ismét átvette a vezetést. A végét azonban megnyomta a magyar együttes, és Hárai a jobb kapufa mellett bevágott lövésével 3–3-mal zárták a csapatok az első nyolc percet.

A második felvonás egy szépségdíjas magyar góllal indult, Jansik úgy hat méterről csodás ejtéssel ismét megszerezte a vezetést. Ahogy a tornán eddig, most is, a játékvezetők nem fukarkodtak a kiállításokkal, így az igazi kérdés az volt, melyik csapat az, amelyik jobban ki tudja használni az emberelőnyös helyzeteit. Hosszú percekig nem mozdult az eredmény, és először a spanyolok tudtak betalálni: egy Nagy Viktor védés után De Toro elé került a labda, aki ballal közelről bepaskolta a magyar kapuba a játékszert. Két perccel a negyed vége előtt aztán jött a 2008-ban még olimpiai aranyérmet szerző Hosnyánszky, aki egy kettős emberelőnyt kihasználva előnyhöz juttatta a magyar csapatot, 5–4.

Ha lehet még inkább rákapcsoltak a csapatok, már ami a tempót illeti: nagy mezőnymunka ment a harmadik negyedben, ám sok volt a pontatlanság, a gólok nem igen jöttek. A magyarokat Nagy Viktor káprázatos védései tartották meccsben, miközben Vámos találatával annyit sikerült elérni, hogy megszerezte a vezetést Märcz Tamás csapata. Videóbírón még megnéztek egy Angyal-ejtést, ám azt végül a visszajátszások után nem adták meg, nem lett belőle gól. Több találat aztán nem is esett ebben a játékrészben, így magyar előnnyel fordultak rá az utolsó felvonásra a csapatok.

A negyedik negyed újra kemény mezőnymunkával indult. Nagy Viktor jó formája is kitartott, és egy emberelőny, valamint egy időkérés után két gólra sikerült növelni a magyar előnyt: ismét Vámos talált be egy szép kis bombával 7–5-re alakítva az állást. A válogatott szerencsére elkapta a fonalat a végén. Tovább sikerült ugyanis növelni az előnyt az utolsó három percben, egy jobb oldali passz után Angyal lőtte ki a spanyol kapu bal oldalát. A spanyolok kétségbeesésükben kihozták a kapust, ám egy támadószabálytalanság után Varga az üres kapuba talált 9–5-re alakítva az állást.

A spanyoloknak 25 év után sem sikerült érmet szereznie férfi vízilabdában az olimpián, merthogy ezúttal a magyarok állták az útjukat. A végére Märcz Tamás válogatottja szépen bedarálta az ellenfelét, és lett harmadik a tokiói olimpián. És milyen szép ez a bronzérem, 13 év után sikerült a férfiaknak érmet nyernie, úgy, hogy a magyar lányok is bronzérmesek lettek.

A férfiak megszerzett harmadik helye azt is jelenti, hogy a magyar olimpiai küldöttség 20 éremmel – 6 arany, 7 ezüst, 7 bronz – zárta a tokiói ötkarikás játékokat, és ezzel a 15. helyen zárt az összesített éremtáblázaton.

Tokiói olimpia, vízilabda, férfiak, bronzmérkőzés

Magyarország–Spanyolország: 9–5 (3–3, 2–2, 1–0, 3–0)

Korábbi cikkeinket a tokiói olimpiáról itt olvashatják!