„Messziről indultunk, rengeteget dolgoztunk, büszke vagyok a játékosokra”

„Messziről indultunk, rengeteget dolgoztunk, büszke vagyok a játékosokra”

A medencébe ugranak Varga Zsolt szövetségi kapitánnyal és Nyéki Balázs másodedzővel a magyar válogatott játékosai a férfi vízilabdatorna döntőjében játszott Magyarország-Görögország mérkőzés végén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 29-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Fotó: Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lehető legigazságosabb módon dőlt el a fukuokai világbajnokság döntője, amelyen a magyar férfi vízilabda-válogatott ötméteresekkel győzte le a görög csapatot – értékelt a megnyert világbajnoki döntőt követően Varga Zsolt. A magyar csapat büntetőkkel 14-13-ra múlta felül Görögországot a vasárnapi fináléban. A szövetségi kapitány szerint nagyon kiélezett meccset játszottak a görögökkel. „Jól kezdtünk, határozottan és nagy lendülettel. A görögök azonban nagyon erősek, nem véletlenül játszottak olimpiai döntőt is. Azt gondolom, végül négy negyed után teljesen igazságos volt a döntetlen, ennek így kellett eldőlnie!” – nyilatkozta Varga Zsolt.

A torna egészéről szólva a magyar szakember azt mondta: „Messziről indultunk, rengeteget dolgoztunk, nemcsak a vízben, hanem a szárazföldön is. Büszke vagyok a játékosokra, mert hatalmas lelki fejlődésen mentek keresztül, hétről hétre, meccsről meccsre jobban működtek az egymás közötti viszonyok és a játék is”. A Ferencváros korábbi sikeredzője ugyanakkor azt is hozzátette, a védekezésben még van hova fejlődni. Úgy véli azonban, ahogy a játékosok hozzáálltak ehhez a tornához, úgy lehet csak nagy világversenyt nyerni.

A magyar csapat már a döntőbe jutással megszerezte az olimpiai kvótát, így a januári Európa-bajnokságon és a februári világbajnokságon ezzel már nem kell foglalkoznia. „Szeptembertől megkezdjük majd az edzéseket különböző felállásokban. Azokkal, akik otthon vannak, lesznek majd fiatalok is, akik reggelenként fognak velem készülni a Margitszigeten” – idézte az MTI Varga Zsoltot, aki utolsó válogatott meccsét éppen Fukuokában játszotta 2001-ben.

– Annak a világversenynek szinte minden emléke kitörlődött, csak az uszoda van meg. A mostani viszont egy lenyomat az életemben, az időjárással, a környezettel, a szépségével, sajátos életstílusával és egy nagy világbajnokság megnyerésével” – jegyezte meg a játékosként olimpiai bajnok Varga Zsolt. A kapitány külön kiemelte a Ferencvárost, ahol az edzősködést elkezdte. A zöld-fehérektől a nemrég véget ért klubidény végén tíz év után köszönt el, bajnoki címekkel és Bajnokok Ligája-győzelemmel a háta mögött.

Varga Zsolt szövetségi kapitányi „indítása” méltó több legendás elődhöz, az első két évben egyaránt döntőig (1-2. helyig) vitte a csapatot Eb-n, illetve vb-n. A tavalyi kontinensviadalon az ezüst-, most pedig Fukuokában az aranyérmet szerezte meg az általa vezetett alakulat. Korábban ez Gyarmati Dezsőnek (1973: vb-arany, 1974: Eb-arany), Kemény Dénesnek (1997: Eb-arany, 1998: vb-ezüst) és Benedek Tibornak (2013: vb-arany, 2014: Eb-ezüst) sikerült.

A mostani sikert a Magyar Vízilabda-szövetség élére tavaly novemberben megválasztott, kétszeres olimpiai és világbajnok Madaras Norbert a helyszínen kommetálta. „Ezt nem is lehetett ülve nézni. Könnyebb volt játszani” – mondta Madaras, aki mindenkinek gratulált, különösen a kétszeres világbajnokoknak, így Varga Dénesnek és Vámos Mártonnak.

– Sokkal fontosabb, hogy világbajnokok vagyunk, mint hogy én lettem a torna legjobb játékosa – ezt már Zalánki Gergő szögezte le az M4 Sportnak. A torna legjobb játékosának megválasztott Zalánki szerint a világbajnoki siker csapatmunka volt. „A meccsel nem is akarok foglalkozni, az olyan volt amilyen. A lényeg, hogy ez most valahogy megnyertük. Az egész vébé alatt óriási munkát tettünk bele. Nem volt egyszerű dolgunk, az összes mérkőzésünk nagyon szoros volt, és mindig a végén dőltek el, úgyhogy tényleg mindenki előtt le a kalappal. Óriási munka volt most ebben, de el is fáradtunk. Azt éreztem magamon, hogy a végére eléggé »kinyúltam«, úgyhogy örülök, hogy Soma ilyen sok ötöst megfogott, és így nem húztuk tovább” – nyilatkozta Zalánki, aki azt is hozzátette, hogy év közben a medencében és azon kívül is nagyon sok munkát tettek bele a csapatépítésbe.

– Olyan csapat jött össze, amely tud egymásért küzdeni. Nem számít, ki lövi a gólokat, vagy hogy ki lesz az MVP (a torna legjobbja), az a lényeg, hogy valaki közülünk kapja meg, mert akkor az azt jelenti, hogy megnyertük a meccset. Úgy érzem, hogy ez a hozzáállás volt a titka a sikerünknek – összegzett Zalánki.

A büntetőpárbaj hőse, a négy görög ötöst is hárító Vogel Soma arról beszélt: „A büntetőpárbaj előtt átvettük a dolgokat, hogy ki hogyan szokott lőni, de ehhez jött még egy kis megérzés is, talán fele-fele arányban. Fáradtan nagyon nehéz szituációkban a lövők gyakran a jól bevált módszerrel próbálkoznak, általában az dönt, aki jobban ott tud lenni fejben.” Vogel egyértelműen az ötméteres párbajok specialistája, ugyanis karrierje során már korábban Európa-bajnoki címet, Bajnokok Ligáját és Európai Szuperkupát is nyert így. „Ez a mostani lesz a kedvencem, szerencsére sok van belőle. Ez egyszerűen felülmúlhatatlan” – mondta Vogel, aki elárulta, gyerekkori álma válik valóra azzal, hogy a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszodában felkerül a neve a világbajnokok falára, ugyanakkor még az olimpiai bajnokok nevével ellátott márványtáblán is szeretné viszontlátni magát.

A hazatérő magyar válogatottat hétfőn 18 óra 40 perctől a budapesti Duna Arénában köszönthetik majd a szurkolók.