Egy pokolian kemény meccs után világbajnok lett a vízilabda-válogatott

Egy pokolian kemény meccs után világbajnok lett a vízilabda-válogatott

A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a férfi vízilabdatorna döntőjében játszott Magyarország-Görögország mérkőzés végén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 29-én. A magyar férfi vízilabda-válogatott ötméteresek után 14-13-ra győzött a görög csapat ellen és aranyérmet nyert (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Fotó: Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy pokolian kemény meccsen, ötméteres büntetőkkel és a magyar kapus, Vogel Soma remeklésével 14-13-ra nyerte meg Görögországgal szemben a fukuokai vizes világbajnokság döntőjét a magyar férfi vízilabda-válogatott.

Jól kezdte a meccset a magyar válogatott, Zalánki két, illetve Vámos és Fekete góljaival 4-2-re hozták az első negyedet. A támadójáték hatékonysága a második nyolc percre visszaesett, nem mellesleg azért, mert 8 olyan labdát ítéltek meg a játékvezetők a görögök javára, amikor a játékszerhez senkinek sem volt semmi köze. A félidőben 5-4 volt az állás a mieink javára.

A harmadik harmadban tovább darált a görög együttes, és 5-3-ról 6-5-re fordította meg az állást. A meccs e periódusában sok minden nem jött össze a magyaroknak, az eredménytelenséget a negyed közepén Vámos törte végre meg 6-6-ra alakítva az eredményt. Maradtak azonban a kiállítások, a görögök szinte majdnem minden támadásukat emberelőnyben végezhették, míg a magyar centereknek meggyűlt a bajuk a támadó szabálytalanságokkal – ami ekkora 11-7 alakult a mi „javunkra”. Az utolsó negyedre végül 7-7-tel fordultak a csapatok, köszönhetően Manhercz 80 km/h-ás távoli bombájának 5 másodperccel a játékrész vége előtt.

Az utolsó nyolc perc jól indult a magyarok számára, egy kihagyott görög helyzet utána Jansik lőtt egy nagy gólt, majd Vogel védett nagyot a kapuban. A görögök azonban mentek tovább, és egy Vámos kapufa után a görögök kapitánya, Fudulisz is betalált, 8-8. De jött a Manhercz varázs, egy remek kapu előtti labdazsonglőrködéssel újra előnyhöz juttatta a mieinket. A görögök ugyanakkor tapadtak, kifejezetten keményen és jól játszottak. 9-9 után Zalánki lőtte ki ismét a görög kaput, amire Geniduniasz pillanatok alatt válaszolt, miután lökete bevánszorgott a gólvonal mögé Vogel hóna alatt. 10-10-zel fordultak a csapatok az utolsó 2 percre, ami egy Manhercz kapufával indult. Egy perccel a vége előtt aztán Vogel védett hatalmasat, 3-2-ben támadtak a görögök, de a közeli lövést a kapufára tolta, majd meg is fogta a labdát a magyar hálóőr.

Iszonyatosan nehéz végjáték alakult ki: a kiállítási arány 16-9 volt a görögök javára. Geniduniasz lövését Varga blokkolta, és 17 másodperccel a vége előtt lehetőség adódott a győztes gólra, ám az utolsó magyar lövés is a kapufán csattant, így 5 méteres büntetőkkel kellett eldönteni, ki legyen a világbajnok.

A bűntetőpárbaj is úgy alakult, ahogy a meccs. Mindkét kapus jól védett, ám ebből végül Vogel jött ki jobban, aki összesen 4 ötméterest védett ki, így világbajnok lett a magyar férfi vízilabda-válogatott. A hivatalos jegyzőkönyv szerint 14-13-ra nyert a magyar együttes. A magyarok 1973, 2003 és 2013 után történetük negyedik világbajnoki aranyérmüket szerezték. A válogatott a görögökhöz hasonlóan már a döntőbe jutással megszerezte a kvótát a jövő évi párizsi olimpiára.

Férfi vízilabda, világbajnokság, döntő – Fukuoka, Japán

Magyarország-Görögország 14-13 (4-2, 1-2, 2-3, 3-3; büntetők: 4-3)

Magyarország
: Vogel - Angyal, Jansik (1 gól), Vámos (2), Fekete (1), Varga Dé, Molnár E. – cserék: Nagy Á., Zalánki (3), Német, Manhercz (3), Poh

Görög gólszerzők: Geniduniasz 4, Papanasztasziu, Juvecisz 2-2, Szkumpakisz, Funtulisz 1-1