Vizes vb: Milák Kristóf újabb aranyat nyert 100 méter pillangón

Vizes vb: Milák Kristóf újabb aranyat nyert 100 méter pillangón

A győztes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntője után a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 24-én. (MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

A budapesti vizes világbajnokság pénteki versenynapján Milák Kristóf újabb aranyéremért szállt harcba. Miután 200 méteren világcsúccsal ért elsőként célba, száz méteren is toronymagas favoritnak számított, mivel Caeleb Dressel visszalépett a vébétől egészségügyi okok miatt.

Dressel távollétében Milák hasonlóan nagy fölényben volt az előfutamban és az elődöntőben, mint 200-on szokott, második úszására 50.14 másodperces idővel csapott célba, ennél csak a japán fővárosban elért Európa-rekordja (49.68) volt gyorsabb karrierje során.

A 22 éves versenyző a 200-as döntőhöz hasonlóan a 100-as döntőben is az első 50 méter után már élen állt, a japán Mizunuma és a kanadai Liendo Edwards előtt csapott a célba, végül az elődöntős idejével, 50.14-gyel nyert világbajnoki címet. Nyolc tizeddel előzte meg a második Mizunuma Naokirát. 

Milák Kristóf az újabb aranyérmével már háromszoros világbajnok, ebből kettőt szerzett a mostani hazai világbajnokságon. 

Ő a negyedik magyar férfi úszó, aki egy világbajnokságon belül duplázott, Hargitay András 1975-ben Caliban 200 és 400 méter vegyesen nyert, Darnyi Tamás 1986-ban Madridban és 1991-ben Perthben vitte véghez ezt a bravúrt, Rózsa Norbert pedig 100 és 200 méter mellen 1994-ben Rómában állhatott a dobogó tetején.

Milák a harmadik férfi versenyző, aki egy világbajnokságon 100 és 200 méter pillangón is nyert, az amerikai Michael Phelps 2007-ben és 2011-ben, a dél-afrikai Chad Le Clos pedig 2013-ban duplázott, ráadásul ő szerezte meg a vizes sportágak – az öt szakág összesített – történetének 100. magyar világbajnoki érmét, ezek közül ez volt kereken a 40. aranyérem, úszásban peddig a 80. medál.

Milák Kristóf nevét 2017-ben épp a 100 méteres pillangóúszás során ismerhette meg a világ – idézi fel a 24.hu. Az akkor 17 éves tehetséget még nem nevezték 200-on, a címvédő Cseh László mellett ugyanis a Rióban bronzérmes Kenderesi Tamás is ott volt. Miláknak így maradt a rövidebb táv, ahol háromszor döntötte meg a junior világrekordot és kétszer az országos csúcsot. A fináléban pedig a második helyen végzett Caeleb Dressel mögött.

2019-ben is döntőbe jutott ebben a számban, ám akkor lemaradt a dobogóról, egy tizedre maradt le a harmadik Chad le Clos mögött – miközben Dressel megvédte a címét. Akkor Milák Kristóf azt mondta, a jelek szerint elfáradt, ha nem is fizikálisan, de sokkal inkább a fejben.

A tokiói olimpián már ő volt 100-on Dressel legnagyobb kihívója, a döntőben az amerikainak világrekordot kellett úsznia, hogy megszerezze az aranyérmet. Hogy mekkora csatára késztette őt magyar riválisa, jól mutatta, hogy a célban Dressel magasba emelte Milák kezét, ami az olimpia úszóversenyeinek egyik legemblematikusabb pillanata volt.