Milák Kristóf most száz pillangón hódított

Milák Kristóf most száz pillangón hódított

Milák Kristóf a 100 méteres pillangóúszás előfutama után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kvangdzsui úszó-világbajnokság pénteki előfutamaiban igencsak érdekeltek voltunk, ráadásul az előzetes esélylatolgatás alapján akár az egyik legsikeresebb délelőttje is lehetett volna a magyar úszóknak. Persze nem panaszkodhatunk, hiszen szám szerint öt magyar versenyző is elődöntőbe jutott, ugyanakkor értek bennünket pici csalódások is, hiszen a 4×200 méteres férfi gyorsváltónak, illetve 800 méter gyorson Késely Ajnának és Kapás Boglárkának sem sikerült a fináléba verekednie magát.

Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás előfutamában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

De kezdjük a beszámolónkat a világ csodálatát szerdán kivívó Milák Kristóffal, aki ezúttal a rövidebb pillangó számban, 100 méteren indult. A 19 éves világbajnokunk ezúttal sem hagyott kétséget azzal kapcsolatban, hogy a sportág egyik legnagyobb csillaga, és 51,42 másodperces idővel a második helyen került be a délutáni elődöntőbe. Milák a medencéből kijőve elmondta, érzése szerint akkor lehet esélye érmet – ő megnevezte az ezüstöt – megszerezni, ha képes lesz az országos csúcsánál (50,62 másodperc) jobbat úszni.

– Szerintem Phelps világcsúcsa, amit szintén a 2009-es római vb-n úszott, nem fogja túlélni a mostani világbajnokságot, ugyanis az amerikai Caeleb Dressel meg fogja dönteni. A magam teljesítményéről annyit, hogy elég fáradtnak érzem magam, és ahhoz képest, hogy nagyon korán kellett felkelnem, kifejezetten jó időt úsztam. De a terveim valóra váltásához sokkal jobb első ötvenre lesz szükségem – állította Milák Kristóf.

Cseh László a férfi 100 méteres pillangóúszás előfutamában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Persze nem lesz egyedüli magyar ebben a számban az elődöntőben, ugyanis a riói olimpián második Cseh László – aki a kilencedik vb-n úszik már – 51,88-dal a hetedik idővel jutott tovább.

– Sajnos úgy érzem, valami továbbra is hiányzik az úszásomból, hiszen korábban nem kellett ugyanehhez a teljesítményhez ennyi energiát elhasználnom – fogalmazott a 33 éves Cseh László.

Mindenesetre a női 200 méteres hátúszásban hasonló volt a forgatókönyv, hiszen a szám olimpiai- és világbajnoki ezüstérmese, Hosszú Katinka a futamát simán nyerve a második idővel (2:08,34), míg a tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmes Burián Katalin a hetedik idővel (2:09,70) biztosította helyét a délutáni elődöntőben.

Burián Katalin a női 200 méteres hátúszás előfutamában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

– Ehhez az eredményhez képest sokkal jobb idő kell majd ahhoz, hogy bejussak a döntőbe, de úgy érzem, ilyen korán rendben volt ez az úszás. Délután egy életem, egy halálom alapon úszom majd, ám ha sikerül a fináléba bekerülnöm a sérülésekkel tarkított évem után, azt ajándéknak fogom majd fel. Pedig ha csak megközelíteném a legjobb formámat, talán a dobogó sem lenne elképzelhetetlen – fogalmazta meg gondolatait az MTI-nek Burián Katalin.

Lobanovszkij Maxim a férfi 50 méteres gyorsúszás előfutamában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A legnépesebb mezőny hagyományosan férfi 50 méter gyorson jött össze, amelyben nem kevesebb, mint 14 előfutamot rendeztek ebben a számban. Legnagyobb örömünkre ebben a számban is volt továbbjutónk, hiszen Lobanovszkij Makszim 22,11 másodperccel a 13. helyen jutott az elődöntőbe. A remeklését követően Lobanovszkij elárulta, messze a legjobb délelőtti idejét úszta, egyértelműen szeretne döntőbe kerülni. Ugyanakkor a csütörtöki 100 méter gyorson országos csúccsal hatodik Németh Nándor 22,51 másodperccel a 30. helyen zárt. Szintén befejezte a versenyzést az 50 méteres pillangóúszásban Bordás Beatrix, aki 26,98 másodperces idejével a 29. lett.

Németh Nándor, Kozma Dominik, Bernek Péter és Kalmár Ákos (b-j) a férfi 4×200 méteres gyorsúszás előfutama után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

És itt megfordult a kocka a mieink számára, pedig a délelőtt következő számában egy újabb olimpiai kvótában bíztunk, hiszen következtek a férfi 4×200 méteres gyorsváltók küzdelmei. Azonban a Kozma Dominik, Bernek Péter, Kalmár Ákos, Németh Nándor összeállítású kvartett 7 perc 13,64 másodperccel a 15. helyen végzett, így nemcsak a fináléról maradt le, de az olimpiai kvótáról is.

Zárásként jött a női 800 méter gyors, ahol nemhogy döntősben, de titokban akár éremben is reménykedtünk. Ám ezúttal hiába ugrott a vízbe az egy nappal korábban 200 méter pillangón aranyérmes, ebben a számban a riói olimpián harmadik Kapás Boglárka, illetve a 400 gyorson két századdal a dobogóról lemaradó Késely Ajna, egyikük sem került be a legjobb nyolc közé. Késely 8:32,34-dal a 10. helyen, míg Kapás 8:50,13-dal a 27. idővel zárt.

Kapás Boglárka a női 800 méteres gyorsúszás előfutamában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

– Eredetileg úgy gondoltuk, hogy hátha fel leszek dobva, és összejön egy döntő, de száz méter után be kellett látnom, hogy ez nem igazán volt jó ötlet. Hatszáznál már hányinger kerülgetett, de mondtam magamnak, mégsem állhatok meg, még ha ez is tűnt a legjobb ötletnek. Végigúsztam, de nagyon fájt, nagyon nem esett jól. Mégsem kellett volna belevágnom – jelentette ki a 26 éves Kapás, míg Késely szerint a két 400-as és a két 1500-as futamok annyit kivettek belőle, hogy emiatt nem volt képes döntőbe kerülni.

Sebaj, magyar idő szerint délelőtt női vízilabda-válogatottunk megszerezheti a napi érmünket, ugyanis az ausztrálokkal csapnak össze a bronzmeccsen.